Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum sem szavazta meg az elõbbi két törvényt, noha a nyugdíjrendszer reformjával a '91-es országgyûlési határozatunk óta egyértelmûen egyetért.

Ellenszavazatunk négy fõ indoka az, amirõl már Surján képviselõtársam is beszélt; elsõ helyen: a tõkefedezeti rendszert kötelezõvé tenni egy-két vagy több korosztály számára rosszabbnak tûnik, mint önkéntesen lehetõvé tenni azoknak, akik szabadon választanak.

A másik: a gazdaság és a demográfia kiszámíthatatlannak látszik 20- 50 évre, ezért azok a feltételezések, amelyek ezt a tõkefedezeti rendszert bevezethetõvé teszik, meglehetõsen bizonytalan lábon állnak. Ami tény: az évi 1 százalékra becsült GDP-hiány, nemzetijövedelem- hiány, ami ebbõl a törvénybõl következik, jelentõs mértékben terheli az államháztartást; és ha figyelembe vesszük, hogy az elõbb egyhangú támogatásunkkal is elfogadott NATO-csatlakozás további nemzetijövedelem-kiadást, tehát az államháztartás hiányát fogja eredményezni, ez a kettõ együtt veszélyezteti - az Európai Közösséghez való csatlakozásunk feltételeként szabott - 4 százalékos nemzetijövedelem-hiány fenntarthatóságát.

(11.40)

A következõ és talán ennél is fontosabb szempont, hogy az így kiesõ jövedelmek mindenkor kiszolgáltatottá teszik a nyugdíjban lévõket azzal szemben, hogy a költségvetés mennyit hajlandó áldozni az õ nyugdíjuk fenntartására az így kiesõ jövedelmek következtében. Ez tehát a mai és a közeljövõben nyugdíjba vonulók számára nagyobb bizonytalanságot jelent a jelenlegi társadalombiztosítási rendszernél is.

A fiatalok számára, a magas keresetûek számára látszólag vonzó tõkefedezeti rendszerben való részvétel - az önkéntes pénztárak útján ugyanúgy el lehetett volna érni, és nem lenne kényszer érzete az állampolgárokban. Az õ hajdani nyugdíjuk egy, a mindenkori magyar kormány és parlament által befolyásolhatatlan, fõleg külföldi tulajdonú tõkecsoport kezébe fog vándorolni, tehát az õ jövõjük sem lett kiszámíthatóbb.

Mindezek miatt a Magyar Demokrata Fórum, mihelyt lehetõsége lesz, megpróbálja korrigálni ezt a most elfogadott két törvényt. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap