Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, az utóbbi évek egyik legveszedelmesebb kártevõje - növényi kártevõje - és annak a terjedése volt megfigyelhetõ Magyarországon.

Képviselõ úr joggal teszi fel a kérdést, hogy a kormány foglalkozik- e ennek a hosszú távú megakadályozásával. Én az ezzel kapcsolatos teendõket - ami részben hatósági kötelezettség, de nyilván a gazdálkodóknak is van ezen a területen tennivalójuk - kilenc pontban foglaltam össze, és ezeket szeretném röviden ismertetni.

1. A legfontosabb egy elõrejelzési rendszer, tehát hogy hol és mikor várható ennek a kártevõnek a megjelenése. Mi külföldiekkel, amerikai és német szakértõkkel folytatott konzultációk alapján, nemzetközileg is bevált, úgynevezett Maryblit országos elõrejelzési rendszernek a bevezetését szorgalmazzuk. Úgy néz ki, hogy ez nagy megbízhatósággal jelzi, hogy milyen területeken várható ennek a megjelenése.

2. A vegyszeres kezelés a kritikus szakaszokban. Itt általában baktériumölõ szerekrõl, sztreptomicines kezelésrõl van szó.

3. A fertõzött növényi részek megsemmisítése. Itt nem elég csak összeszedni, levágni, hanem el is kell tüzelni azokat.

4. Megfigyelhetõ, hogy nem minden fajtát egyformán támad meg ez a betegség. Vannak olyan almák például, amelyekre kevésbé veszélyes, tehát a rezisztens fajtákra történõ váltás az, ami segítséget nyújthat.

5. A védekezési kötelezettség komolyan vétele. Rendkívül szerencsétlen dolog, hogyha valaki eltitkolja.

6. A nemzetközi együttmûködés szerint az utak mentére nem almát telepítenek, mert megfigyelhetõ volt, hogy a nemzetközi utak mentén jelentkezett a kártétel.

7. Az elhagyott gyümölcsösöknek a megsemmisítése, illetve figyelemmel kísérése, mert ott az elõrejelzés nem mûködik megfelelõképpen.

Végül a 9. pont: egy szelektív támogatás; tehát az állami támogatás csak olyan gyümölcsösökre legyen érvényes (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), amelyekbe már a rezisztens fajtákat telepítik, nem pedig azokat, amelyek ki vannak téve ennek a betegségnek.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap