Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Urak! A kérdésre a válasz rövid: van. Van mód erre; természetesen 400 ezer forinton nem múlhat egy ilyen fontos régészeti lelet megmentése. Ugyanakkor engedjék megjegyeznem, sajnálatos az, hogy parlamenti képviselõknek és a parlamentnek kell olyan kérdésekkel foglalkozniuk, amelyek hivatalos szakmai felügyelet útján rövidebben is megoldhatóak lennének.

A minisztérium múzeumi osztályán évek óta van pályázati lehetõség múzeumi szakmai célokra. A pályázatot meghirdettük, a Borsod-Abaúj- Zemplén megyei múzeum több témával is pályázott, történetesen az ároktõi ásatással nem. Egy másik lehetõséget jelentett volna a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kollégiumához benyújtott pályázat, és kivételes, sürgõs esetekre átmeneti megoldást jelent az MKM költségvetési fejezetében rendelkezésre álló keret, amely veszélyeztetett régészeti lelõhelyek megmentésére irányul. Egyik helyre sem adtak be pályázatot a múzeum képviselõi. Kérem tehát, hogy a múzeum igazgatója a szokásos hivatalos úton haladéktalanul keresse meg a minisztérium szakmai osztályát, és a kívánt 400 ezer forintot a rendelkezésükre fogjuk bocsátani.

Ugyanakkor a kérdésben foglaltakra némileg általánosabban is kitérve szeretném elmondani, hogy a hatályos múzeumi törvény értelmében bárki, aki régészeti leletet talál, köteles azt bejelenteni. Aki régészeti lelõhelyet megrongál, megsemmisít, az a Btk. 324. §-a szerinti bûntettet követ el. Amennyiben bányászati tevékenység során kerül elõ régészeti lelet, az elsõfokú hatóság, a területileg illetékes bányakapitányság a bányászati tevékenységet köteles azonnali hatállyal felfüggeszteni. A területileg illetékes múzeum pedig ilyen esetekben haladéktalanul megkezdheti a leletmentést, és nyilatkoznia kell a bányászati tevékenység folytathatóságának feltételeirõl; a lelõhelyet feltárhatja vagy kezdeményezheti védetté nyilvánítását.

Úgy gondolom tehát, hogy az ároktõi ásatás esetében is ez lenne a kívánatos eljárás. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap