Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az utóbbi napokban a híradásokat figyelve közvetlen északi szomszédságunkból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából szomorú hírek érkeznek hozzánk. Az egész kontinenst sújtó hatalmas esõzések hatására számos folyó kilépett medrébõl, és az ember által lakott és mûvelt kultúrtájakat öntötte el.

Lengyelországban például az ország területének 10 százalékát öntötte el az ár, több ezer hektár termõföld került víz alá, az árvíz lakóházakat, hidakat, közutakat, vasúti pályákat rongált meg. És ami a gazdasági veszteségeknél sokkal szörnyûbb, ártatlan életek estek a megvadult vizek martalékául. Az anyagi veszteségek pedig egyelõre felbecsülhetetlenek, óvatos becslések szerint forintban kifejezve több száz milliárdos károk keletkeztek.

A magyarországi árvízhelyzetet ismertetve a hírek viszonylag nyugodtak, harmad- és másodfokú árvízvédelmi készültségrõl és még elfogadható nagyságú károkról tudósítanak.

Tisztelt Miniszter Úr! A magyar parlamenti pártok által kinyilvánított és kezdeményezett nemes szándékú közadakozás az árvízkárosultak számára fontos és értékelhetõ emberi gesztus. Ugyanakkor mint országgyûlési képviselõt, elsõsorban a hazai árvízi felkészülés állapota és teherbíró képessége érdekel, és gondolom, mindannyiunkat itt e Házban.

Kérdezem tehát önt, mit tett eddig a minisztérium és a kormány a mostani rendkívüli helyzetben az árvízi védekezés, a védett tájak és emberek érdekében, mit kíván tenni azért, hogy a jövõben is mindannyian nyugodtan élhessünk.

Várom megtisztelõ válaszát. (Szórványos taps.)

(14.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap