Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Én sejtettem, hogy Torgyán képviselõ urat nem igazán az fogja érdekelni, amirõl a kérdése címe szól, mert hiszen arra a választ õ is tudja, hogy a NATO-kérdõíveknek a kitöltése a holnap kezdõdõ tárgyalásokat követi, és ez több hétig eltart.

A képviselõ úr valójában elmondott kérdése, úgy érzem, egy kicsit személyeskedõ indíttatású, és talán szerencsésebb lett volna megvárni a külföldön tartózkodó Keleti György miniszter úr hazatérését. De ha már úgy hozta a sors, hogy nekem kell erre válaszolnom, akkor hadd hívjam fel a képviselõ úr figyelmét arra, hogy a miniszter úr nemrégiben nyilatkozott a sajtóban errõl a kérdésrõl, és úgy gondolom, talán mások számára is megszívlelendõ módon nem tagadta meg korábbi önmagát, hanem elvállalta (Taps és derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) és mindenki számára megismerhetõ módon feltárta a viszonyát ehhez a kérdéshez.

Azonban van ennek a személyeskedõ kérdésnek egy közérdekû olvasata is, és talán szerencsésebb, hogy erre én válaszolhatok. Keleti György kidolgozója volt a kormányprogram azon részének, amely Magyarország euro-atlanti integrációs, azon belül NATO-csatlakozását tûzte ki célul, és három éve személyében is letéteményese azoknak a változásoknak, amelyek a honvédségben a feltételei ezeknek a folyamatoknak, és az integrációs szervezetek, valamint azok tagállamai elõtt személyében is megjelenítõje azoknak az értékeknek, amelyek egyúttal a csatlakozás elemi követelményeit jelentik.

Hogy Keleti György miniszter úr milyen hitelességgel tudja képviselni a Magyar Köztársaság érdekeit, arra talán a legjobb tanúbizonyság az a nyilatkozat, amelyet az Országgyûlésnek ma módjában volt elfogadni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap