Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A múlt héten egy hosszú lejáratú hitelkeret- megállapodást írt alá a magyar és a német fél, amely a nemzeti kataszteri program megvalósítását szolgálja. A hitelkeret-megállapodás 60 millió német márkára, azaz körülbelül 6 milliárd forintra szól.

A kormány legelõször '95-ben rendelkezett a nemzeti kataszteri program német hitelkeretbõl történõ megvalósításával kapcsolatban. A program megvalósítására elõirányzott összeg akkor 110 millió nyugatnémet márka volt. Ebben a határozatban a kormány a hitel felvételére és folyósítására a Nemzeti Bankot bízta meg. Ez a program, csak hogy érthetõ legyen, milyen célokat szolgál, ezek a következõk: az ingatlan-nyilvántartási adatok feldolgozásának felgyorsítása, a kataszteri - vagyis a földmérési - térképek felújítása, a földprivatizáció által érintett területek rendezése, új információs rendszer kidolgozása, a földhasználat rögzítése és elemzése, az agrárstatisztika támogatása céljából digitális topográfiai térképmû és korszerû földértékelési eljárás kidolgozása. E program célkitûzései akkor, abban az idõben széles nyilvánosságot kaptak, és az építõipari szakmában - ezen belül különösen a földmérõ társulások és egyéni vállalkozók körében - mintegy 120 gazdasági társulás és 91 egyéni vállalkozó jelentkezett a programba való részvételre még '95-ben, és további jelentkezõk is voltak. 61 önkormányzat jelentette be hozzájárulási szándékát, ami pénzben is kifejezhetõ volt.

A mostani kölcsönszerzõdés aláírása nem jelenti ugyanakkor a kölcsön folyósításának megkezdését is, hiszen a program lebonyolítására a miniszter által alapított közhasznú társaság még nem rendelkezik a pénzfelvételhez szükséges kormánygaranciával.

Kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy mikor kapja meg ezt a kormánygaranciát a közhasznú társaság, illetve miért húzódott mostanáig a '95-ös döntés végrehajtása.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap