Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! A válaszom kiábrándító lesz. A többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény értelmében a közoktatási intézmény létesítésérõl, átszervezésérõl és megszüntetésérõl a fenntartó dönt. A Bay Zoltán Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola a városi önkormányzat fenntartásában mûködött. A városi önkormányzat döntött úgy - mint képviselõ úr is említette volt -, hogy beolvasztja az intézményt az Erkel Ferenc Gimnáziumba, és egységes önkormányzati gimnáziumként mûködteti tovább. Úgy döntött 1997. július 31-i hatállyal, hogy az eddigi gimnázium és szakiskola valamennyi feladatát, a jogok és hatáskörök jogutódlásával, az Erkel Ferenc Gimnázium látja el.

(14.30)

Az önkormányzati törvény, illetõleg a közoktatási törvény értelmében, ha az önkormányzat törvényes kötelezettségeinek eleget tesz, és a törvényes rendelkezéseket betartja, ebbéli döntését, intézkedését senkinek nincs hatáskörében felülbírálni. A mûvelõdési és közoktatási miniszter és minisztérium, a kormány és az Országgyûlés sem rendelkezik e téren hatáskörrel.

Én úgy gondolom, hogy ha képviselõ úrnak konkrét információi vannak címzett és céltámogatások meghamisításával kapcsolatban, akkor erre illetékes a rendõrség, illetõleg az ügyészség, szíveskedjék feljelentést tenni. Úgy gondolom továbbá, hogy Gyula város önkormányzata, amely ezt a döntést meghozta, nem képviselõ úrnak, nem a kormánynak és nem az Országgyûlésnek tartozik elszámolással, hanem Gyula város polgárainak, akik õket megválasztották, és akik e döntés ismeretében is el fogják dönteni, hogy az önkormányzatot újraválasztják-e vagy sem.

Így tehát a válaszom az, hogy nem tudom, miért kellett megszüntetni, de nem is vagyok illetékes abban, hogy ezt eldöntsem. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap