Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Ház! Az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet jogelõdeit, az Állami Bankfelügyeletet, valamint az Állami Értékpapír- és Tõzsdefelügyeletet - ugyanúgy, mint ahogyan más közigazgatási intézményeket - a kormány döntése 1995-ben jelentõs és folyamatos, összességében 15 százalékos létszámleépítésre kötelezte. Ennek megfelelõen a közigazgatási szervezetek vezetõinek felül kellett vizsgálniuk intézményük mûködését abból a szempontból, hogy melyek azok a feladatok, funkciók, amelyek eredményes ellátása nem kizárólag a közigazgatási szerven belül oldható meg, hanem a funkcióval kapcsolatos társadalmi érdek sérelme nélkül, külsõ szervezeti egységben, cégben is ellátható. A kormányhatározat külön nevesítette a jogi munka egyes területeit, például a peres képviselet ellátását, az informatikát, a diszpécserszolgálatot és néhány más területet.

Mind az Állami Értékpapír- és Tõzsdefelügyeletnél, mind az Állami Bankfelügyeletnél a jogi munka jelentõs részét képezte a peres képviselet ellátása, tekintettel arra, hogy e szervek által hozott közigazgatási határozatok ellen csak a bíróság elõtt lehetett és lehet ma is jogorvoslatot keresni.

Az ügyek jellegébõl fakadóan e munka végzését nem lehet általában jogi végzettségûekre bízni, hanem kifejezetten szükséges olyan szakemberek alkalmazása, akik nemcsak a közigazgatási szerv által alkalmazott törvények értelmezésével, illetve a hatósági eljárások lebonyolításával vannak tisztában, hanem ezen felül nagyon komoly peres gyakorlattal rendelkeznek.

Érdemes megemlíteni, hogy az Állami Bankfelügyelet '91-ben való alapítása óta nem vesztett pert a bíróságon, ugyanakkor a határozatai felülvizsgálata iránt indított bírósági eljárásokban, illetve az azokhoz kapcsolódó kártérítési perekben a pertárgy értéke az egyes eljárásokban is meghaladja a több milliárd forintot. Jelenleg a volt bankfelügyelet 25 perben alperes, az együttes perérték - kamat- és perköltség nélkül - 2 milliárd 600 millió forintnál több. Mindezek alapján a volt bankfelügyelet, illetve értékpapír-felügyelet peres ügyeinek ellátása céljából átmeneti idõre egy olyan ügyvédi irodát bízott meg, amely kiemelkedõ és a magyar jogi szakmában egyedülálló gyakorlattal rendelkezett a pénzügyi-gazdasági jogi, illetve felügyeleti jogi munka bírósági képviseletében.

Az ügyvédi iroda megbízatása a közeljövõben jár le. Tekintettel arra, hogy az ügyvédi iroda alkalmazásával kapcsolatban probléma nem merült föl, illetve eljárásuk nyomán a költségvetés jelentõs összeg kifizetésétõl mentesült, az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet vezetése szükségesnek tartja, hogy ez a fontos munka a jövõben is hasonló színvonalú legyen. Ezért szabályos közbeszerzési eljárás keretében pályázatot írt ki. Ahogy a pályázatban nincs szó sikerdíjról, úgy a közbeszerzési eljárás nyomán létrejövõ szerzõdésben sem lesz, bár ez nem szómágia kérdése, hanem a felügyelet legközvetlenebb anyagi és természetesen erkölcsi érdeke. A pályázati kiírásra több egyéni ügyvéd, illetve ügyvédi iroda jelentkezett, és a jelentkezések elbírálása még nem fejezõdött be.

Végezetül: õszintén örülök, hogy képviselõ úr értesülését a Közbeszerzési Értesítõbõl szerezte, hiszen ez meggyõzõ bizonyíték arra, hogy nem valami spekulációról, hanem törvényes és átgondolt hivatali munkáról van szó.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap