Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Interpellációjára válaszolva mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy a távközlési szolgáltatók általában nem tehetõk felelõssé azért, hogy szolgáltatásukat kik és milyen célra veszik igénybe. Sem a kormány, sem a hírközlési tárca nem vállalhatja fel annak eldöntését, hogy melyik hívás minõsül fontosnak vagy kevésbé fontosnak.

Amennyiben a parlamentnek ilyen szándéka lett volna, a szolgáltatások közötti választás szabadságát, illetve ennek korlátozását törvényben kellett volna szabályoznia. A távközlési törvényben adott felhatalmazás nem arra vonatkozik, hogy a szerzõdési feltételek elõírásával szûkítsük az igénybe vehetõ szolgáltatások körét. A hatályos törvények alapján, összhangban az Európai Unió vonatkozó követelményeivel, nem lehet megakadályozni, hogy a távközlési szolgáltató mûszaki lehetõséget biztosítson informatikai, illetve információs szolgáltatások igénybevételére is. Ez utóbbiak ugyanis a távközlési szolgáltatások útján jutnak el a felhasználókhoz.

Ugyanakkor rendkívül fontosnak ítélem, hogy a fogyasztó kapjon teljes körû tájékoztatást arról, hogy mely szolgáltatásokat milyen tartalommal, milyen feltételekkel vehet igénybe. Ez az Európai Unió alapelve is. A szolgáltatások fogalmi pontosítása a távközlésrõl szóló törvény múlt heti módosításával egyértelmûen megtörtént. Az elfogadott törvény melléklete tartalmazza a közcélú távközlési szolgáltatást, ezen belül a távbeszélõ-szolgáltatás definícióját.

A Matáv Részvénytársaság a hírközlési hatóság által jóváhagyott és folyamatosan ellenõrzött üzletszabályzata ezért külön kezeli az úgynevezett emeltdíjas szolgáltatásokat. Azok egy úgynevezett elõválasztó kóddal, igen jól megkülönböztethetõ módon, a 06/90-es számmal vehetõk igénybe, tehát még csak eltéveszteni sem lehet. Díjuk a szabadáras kategória miatt természetesen magasabb, ennek következtében a hatósági áras szolgáltatásokét természetesen meghaladja. Ellenértékük a számlán elkülönítetten jelenik meg. A szolgáltatási díjat minden reklámon és tájékoztatón közzé kell tenni, amelyre a Matáv szerzõdésben kötelezi az informatikai szolgáltatót, és amelyet a Hírközlési Felügyelet ugyancsak szigorúan ellenõriz.

Tekintettel arra, hogy az információs szolgáltatás kétségkívül nagyobb számlát eredményez, ezért éppen az ügyfelek érdekében más a díjtartozások jogkövetkezménye is. Az emeltdíjas tételért fennálló tartozás esetén a társaság nem a távbeszélõ-szolgáltatást, hanem csak az érintett szolgáltatás hívhatóságát szünteti meg. Azt hiszem, itt talán tévedett képviselõ úr: szó sincs kikapcsolásról. Az érintett szolgáltatás hívhatósága szûnik meg.

(15.00)

Nem sérül a versenytörvény sem, hiszen a távközlési társaság csak a lehetõségét teremti meg az audiotext-szolgáltatás elérésének. Az ilyen hívás kezdeményezésére az elõfizetõt semmi nem kötelezi, sõt, módjában áll azt díjmentesen letiltani. Ezt talán kevesen tudják.

A versenytörvény rendelkezésébe éppen akkor ütközne a távbeszélõ szolgáltató, ha az informatikai szolgáltatókat elutasítanák, és a távbeszélõ nem lenne többletszolgáltatásra felhasználható.

Összefoglalva azt mondhatom, hogy az elsõsorban üzleti jellegû, emelt díjú, valamint a hatósági áras szolgáltatások igénybevételének módja, a díjtartozás jogkövetkezménye a fogyasztók érdekében megfelelõen elkülönül egymástól. A szolgáltatás igénybevételérõl a fogyasztó felelõsen dönthet, nincs tehát kiszolgáltatott helyzetben.

A számlapanaszok csökkentése végett viszont valóban fontos, hogy a távközlési szolgáltatók nagyobb figyelmet fordítsanak az elõfizetõk tájékoztatására. Tudatosítani kell, hogy az elõfizetõk dönthetnek a hívás, illetve a letiltás mellett. Erre külön felhívtam a szolgáltatók figyelmét, és utasítottam a hírközlési fõfelügyeletet, hogy fokozottan ellenõrizze a szolgáltatók tájékoztatási tevékenységét.

Az elõfizetõk választási szabadságát ugyanakkor semmilyen jogszabályban nem kívánjuk korlátozni, ez roppant veszélyes precedens lenne a személyes állampolgári döntések megnyirbálására. Köszönöm a figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap