Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ahogy az interpellációjában ön is utalt rá, a Selye-hagyatékot és könyvtárat 1992-ben Szentes város polgármestere és az alapítvány megállapodása alapján azzal szállították Szentesre, hogy ott egy Harvard típusú magánegyetemet alapozzanak meg, hozzanak létre.

Errõl az elképzelésrõl akkor a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumot senki nem tájékoztatta, a véleményét nem kérte ki, tekintettel arra, hogy egy civil kezdeményezésrõl, egy városi önkormányzat és egy alapítvány megállapodásáról volt szó. Idõközben, amint ön is utalt rá, a terv dugába dõlt, amelynek számos összetevõje van. Nem kívánom most vitatni a Kurca-parti Harvard ötletének megvalósíthatóságát, de az alábbi felmerült nehézségek a szakemberekkel való konzultáció során elõre is láthatóak lettek volna.

Elõször is: az 5 milliósnak mondott dokumentumanyag ömlesztett, rendszerezetlen, senki nem rendelkezik mégcsak egy tájékoztató jellegû listával sem arról, hogy mit tartalmaz. Az anyag nagy része egyébként ma is kicsomagolatlanul, ládákban hever; ilyen nagyságrendû gyûjteménnyel ma Magyarországon egyedül az Országos Széchenyi Könyvtár rendelkezik, ott 20-25 ember foglalkozik csak az éves gyarapodás feldolgozásával.

Az újságcikkekben és szóbeszéd alapján terjesztett ötmilliós állomány is feltehetõen fikció. Darabszámra természetesen lehet, hogy igaz, de teljesen értelmetlen minden egyes folyóiratszámot önálló folyóiratcímként kezelni, és ugyanez vonatkozik a kivágásokra, kéziratmásolatokra is. Folyóiratokat cím szerint tartanak nyilván a világ minden könyvtárában, és alighanem a világ legjelentõsebb folyóirat-kölcsönzõ gyûjteménye, a Boston Spy cím szerint csak töredéke az állítólagos szentesi ötmilliónak.

Nem világos, és nem tudni pontosan azt sem, ki és milyen ismérvek alapján értékelte az állományt pont 327 millió forintra. Nem világos továbbá az sem, ki vállalta az adomány tárolásának, feldolgozásának, mûködtetésének költségeit, lemondták-e valaha ezeket a vállalásokat.

Mindezekbõl, tisztelt képviselõ úr, kiderül, hogy ezt a több éve húzódó - és mint napjainkra már látszik, nem kellõen átgondolt és megalapozott - ügyet az alapítvány és Szentes város önkormányzata rendezhetné; akár úgy is, hogy a város helyezi el az állományt, akár úgy, hogy az ország más könyvtárának tovább ajándékozza az odaillõ példányokat.

A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium az ügyben annyit tud tenni, hogy ha megkeresés érkezik a szóban forgó civil kezdeményezés bármelyik résztvevõjétõl, akkor szakvéleményt kér az erre hivatott szakmai szervezetektõl, könyvtár-informatikai szakemberektõl az állomány jellegérõl és elhelyezhetõségének lehetõségeirõl.

Köszönöm szépen a figyelmüket, és kérem válaszom tudomásulvételét. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap