Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Mint tudja, a béremelés egy része közalkalmazotti törvényben foglalt bértábla- teljesítésbõl ered. Felméréseink szerint nagy eltérések voltak egyes intézmények között; volt, ahol 6-7 százalék béremeléssel a tábla elõírásainak meg lehetett felelni, és voltak olyan intézmények, amelyekben a 17 százalék éppen elegendõ volt. Tudja képviselõ asszony azt is, hogy az Egészségbiztosítási Alap kasszái között átcsoportosításokra került sor a fedezet biztosítása érdekében, és a bérnövekményt tartalmazó kasszák pedig nem mechanikusan, hanem a havi teljesítményektõl függõen kerülnek az intézményekhez - így lehetségesek bizonyos ingadozások.

Ezzel is összefügg az, hogy a béremelkedést az idei év, egész év átlagában kell teljesíteni, tehát nincs kötelezõ kifizetési idõpont, kivéve abban az esetben, hogy a közalkalmazotti bértábla változásai ez év február 1-jével léptek hatályba, tehát a tábla szerinti keresetnövekedést a februári bérektõl kezdõdõen kellett kifizetni. Az intézmények döntõ többsége a felméréseink szerint a kötelezõ béremeléseket végrehajtotta, és egy jelentõs többség a 17 százalékot is teljesítette.

Végül, tisztelt képviselõ asszony, lényegesnek tartom, hogy az intézményben dolgozók pontosan ismerjék a finanszírozási adatokat. Bizonyára látta képviselõ asszony, hogy a finanszírozási jogszabályok módosításával kötelezettséget vállaltunk - a tárca és az OEP -, hogy a havi finanszírozási adatokat a Népjóléti Közlönyben közzétegyük. Elsõ alkalommal csak néhány fõ adatot tartalmazott a kimutatás, de a jövõben ennél részletesebb bontást fogunk hozzátenni, intézményspecifikus bontást, hogy az adatokat mindenki megismerhesse.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap