István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselõtársaim! A szlovéniai magyarság központjában sem színház, sem hangversenyterem nincs. Az Antall- kormány közel 10 millió forinttal támogatta a Makovecz Imre által tervezett mûvelõdési otthon megépítését. A szlovén állam a költségek kétharmadát vállalta, a hazai vezetés az egyharmad rész kifizetésére vállalt kötelezettséget. Az együttmûködési szerzõdést a jelenlegi kormány is aláírta.

A szlovén Népújság szerint magyar részrõl a teljes költségeknek eddig mindössze csak 2 százalékát biztosították. A lap tudósítása szerint Magyar Bálint mûvelõdési és közoktatási miniszter úr a Nagykanizsán tartott határmenti értekezlet kapcsán még csak csekély biztatást sem ígért arra nézve, hogy a mûvelõdési központ felépítését milyen formában támogatják, sõt arra utalt, hogy a kormány jelenleg nem lát lehetõséget jelentõs támogatásra, de még a támogatás keresésére sem.

Göncz László, az alsólendvai magyar nemzetiségi intézet igazgatója és a hetilap fõszerkesztõje cikkeibõl kiderül, hogy a muraközi magyarok a be nem tartott ígéretek miatt kiábrándultak a budapesti kormányból. Az 1994. évi kormányprogram szerint az európai integráció, a nemzetiségi kapcsolatok és a határon túli magyarok ügye egyenrangú, fontos cél és feladat.

Ezért kérem államtitkár urat, adjon a szlovéniai magyarok és a honi magyarok megnyugtatására választ arra nézve, hogy a kormány az együttmûködési megállapodás alapján mikor és milyen támogatást ad az alsólendvai mûvelõdési otthon megépítésére.

Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap