Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Úr! Az alsólendvai mûvelõdési otthon befejezését 1998 végére tervezik, az építkezés mintegy 10 millió német márka költséggel készül. Ennek kétharmadát valóban a szlovén kormány vállalta, az ön által is idézett megállapodásban egyharmadát vállalta Lendva község önkormányzata, a lendvai magyar nemzeti önigazgatási közösség, illetõleg a magyar kormány Határon Túli Magyarok Hivatala. Eddig a magyar kormány hozzájárulása mintegy 200 ezer német márka összegben van, ami a teljes bekerülési költségnek valóban mintegy 2 százaléka, de a kormányt terhelõ résznek jelentõsen nagyobb része.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a jóléti társadalmakban élõ kisebbségek sorsa milyen visszás, ugyanakkor nem tudunk ennél nagyobb részt vállalni az építkezési költségekbõl. A tárcának ilyen célú költségvetési támogatása nincs, a tárca a támogatást a magyar nemzeti közösség önigazgatást építõ tevékenysége - oktatás, iskolán kívüli mûvelõdés - szolgálatába kívánja állítani. Az elmúlt évben összesen 2 millió 690 ezer forint értékben járultunk hozzá a szlovéniai magyarság anyanyelv- és identitásmegõrzéséhez; ugyanakkor az infrastrukturális jellegû, beruházás jellegû költségekre elsõsorban a határainkon belül van kötelezettsége a magyar kormánynak, mindenekelõtt például, ha ebben az összefüggésben akarjuk említeni, akkor a hazai szlovén kisebbség tekintetében.

Jó kapcsolatban vagyunk a lendvai magyar nemzeti mûvelõdési intézet vezetõjével, tudjuk jól, hogy ismerik a magyar gazdaság határainkon túl élõ magyarokat támogató magatartásának korlátait, tehát nem arra számítottak, hogy tetemes összeget ajánljon fel a mûvelõdési miniszter, sokkal inkább a készség kinyilvánítását várták a megoldás keresésére, és ezt a készséget miniszter úr ki is nyilvánította.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap