Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Kérdésének címe: "Nyilvánosság által homályosan", nyilvánvaló iróniával parafrazálja Szent Pálnak a korinthoszbeliekhez írott elsõ levele szavait. Én ezt az iróniát némileg megalapozatlannak érzem, úgy gondolom, képviselõ úr is és mások is e Házban, akik az alapprogram mûködésével kapcsolatban kérdéseket tettek fel, kimerítõ választ kaptak.

A most említett kérdéseket még nem tették fel, így ezekre választ sem kaphattak, de most megadom rájuk. Az alapprogram létrehozása óta 689 millió 848 ezer forint összeg felett rendelkezett. Ebbõl az összegbõl '96-ra 522 millió 230 ezer forint jutott oly módon, hogy pályázatok támogatására kiadtak 355 millió 233 ezer forintot, pályázaton kívüli támogatásra 61 millió forintot, a fennmaradó 136 millió forint pedig vonatkozó szerzõdési feltételek határidõben történõ teljesítése esetén kerül kifizetésre, itt a kifizetések értelemszerûen áthúzódnak '97-re.

Az alapprogram '97. június 30-áig pályázati felhasználásra 153 millió 288 ezer forintot, pályázaton kívüli támogatásra 14 millió 330 ezer forintot fordított. '96-97 során az alapprogram tevékenységével összefüggõ hirdetéseket a Magyar Nemzet, a Népszava, a Sansz és a Köznevelés címû újságok jelentették meg. Az alapprogram mûködését a képviselõ úr által is említett átfogó felügyeleti vizsgálat áttekintette, errõl a vizsgálatról miniszterelnök úr válaszából már korábban a tisztelt Ház tudomást szerzett, s ennek tapasztalatait Tnnek ma írásban postázták. A vizsgálat az alapprogram mûködését a jogszabályok szerint rendben lévõnek találta. A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram titkársága, illetve a tanács mûködése pedig mindenki számára áttekinthetõ, aki veszi a fáradságot, és a közzétett pályázati eredményeken túlmenõ információkra kíváncsi.

A területért felelõs szakmai vezetõk minden feltett kérdésre megadták és a jövõben is meg fogják adni a választ, úgyhogy úgy gondolom: irónia nélkül állíthatom, hogy az alapprogram üvegfalú intézmény az érdeklõdõk számára. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap