Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Némi aggodalommal nézünk ez elé az ülésszak elé, de mégis úgy hisszük, legalább még ez az õszi ülésszak az ország és a társadalom számos kérdésére, érdemi kérdéseire feleletet fog adni.

Nem vitatható, hogy a kormány nagyon sok fontos, alapvetõ kérdésben nyújtott és nyújt be törvényjavaslatokat a tisztelt Háznak. Õszintén reméljük, hogy a vitára kész lesz és nyitott lesz, ugyanis a benyújtás pillanatában lévõ megoldások egynémelyike bizony erõs aggodalommal tölt el bennünket.

A Magyar Demokrata Néppárt ezek mellett a kormány által benyújtott javaslatok mellett a társadalom és az ország érdekeit és értékeit megjelenítõ, olyan javaslatokkal áll és állt már eddig elõ, melyek megítélésem szerint mindnyájunk életkörülményeit nagymértékben javíthatják és a valós megoldás irányába mozdítják el. S azt is remélem, hogy ezek jelentõs részéhez a tisztelt kormánypárti oldal egyetértését is meg tudjuk szerezni, mutatva azt, hogy itt nem kardinális politikai ütközésekrõl, hanem olyan kérdések napirendre hozataláról van szó, amelyekben megteremthetõ a konszenzus ebben a parlamentben.

Még a tavaszi ülésszak alatt nyújtottuk be - a környezetvédelmi bizottság már napirendre is vette - a fertõdi Esterházy-kastély rekonstrukciójának programját, ami bizony egy több éven áthúzódó program lesz, ha a tisztelt Ház elfogadja. Ezt azért tartjuk nagyon sürgõsen tárgyalandónak, mert már a költségvetés ez évi tárgyalásánál igényel bizonyos pénzösszegeket.

A másik ilyen kérdés, amelyben a Néppárt már a tavaszi ülésszak alatt országgyûlési határozati javaslatot terjesztett be, a földkérdés megoldásának egy más oldala, mint amirõl itt részben a törvényben, részben a népszavazás kiírása kapcsán szó van. Nevezetesen: a Néppárt az életképes birtok kialakításával kapcsolatos kormányzati teendõkrõl és ezek finanszírozhatóságáról kíván elfogadtatni egy országgyûlési határozati javaslatot, mert az a meggyõzõdésünk, hogy minden földpiac, minden földáremelés és minden egyéb társasági tulajdonos ráeresztése elõtt azt kellene eldöntenünk, hogy kit akarunk földtulajdonosként látni: magyart vagy nem magyart, a magyar mezõgazdasági termelõt, a parasztságot - legyen az családi gazdaságban vagy téeszben dolgozó paraszt -, a paraszt kapjon-e földet, vagy tõle elkülönült tulajdonosi réteget akarunk létrehozni. Ha pedig elõször a parasztságot akarjuk helyzetbe hozni, akkor nem segít rajtunk egyetlen népszavazási kérdés sem, mert ehhez nemcsak jog kell, hanem pénzügyi lehetõség is kell - és ez nincs a parasztság számára megadva.

A harmadik ilyen kérdés, amelyben szeretnénk elõrelépni: kiderült itt egy kellemetlen ügy kapcsán - de ez jó, hogy kiderült, mielõtt még végzetes hiba történik -, hogy nagyon komoly jogi eszközökkel szabályozni kell, hogy ha a bûnüldözés - akár nyomozati, akár más szakaszban - a munkája során politikai szereplõkre, a nagypolitika vagy a közélet szereplõire bukkan, akkor a szervezett bûnözés és a politika összefonódásának megakadályozása érdekében nem lehet ezt a kérdést miniszteri szinten befagyasztani, mert ez félreértésekre, félremagyarázásokra és kliensrendszer kiépítésére adhat alkalmat. Olyan természetû törvényjavaslatot fogunk elõterjeszteni, amelynek értelmében ilyen esetben a miniszteren túl a nyomozati szervek az illetékes bizottságot is tájékoztatni kötelesek arról, ki került a látókörükbe.

Nagyon fontosnak tartjuk és újra el fogjuk indítani a családpolitikával kapcsolatos egész kérdéskör megtárgyalására vonatkozó javaslatunkat, mert az volt az érzésünk, amikor errõl a parlamentben vita volt, hogy családpolitikán egyesek csak szûk támogatási rendszert értenek, holott ez már a családtervezéstõl gyakorlatilag a közoktatáson át az egész finanszírozási struktúrán túlmenõ feladatokat is magával hoz.

És végül bejelentem, hogy beadunk egy országgyûlési határozati javaslatot a házak állagának megóvásával kapcsolatban, mert az az érzésem (Az elnök csengetéssel jelzi az idõ leteltét.), hogy a lakások ügyében megtörtént ugyan a privatizáció, a házak azonban katasztrofális állapotban vannak (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.), és ez nincs megoldva. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap