Mezõ István Tartalom Elõzõ Következõ

MEZÕ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bár már elcsitultak a millecentenárium rendezvényei és a körülötte kavargó hullámok, úgy gondolom, hogy a honfoglalás, az államalapítás és a nemzeti identitás ügye nem százévenkénti kampányfeladat. Ezeknek az eszméknek - függetlenül attól, hogy van-e kerek évforduló vagy nincs - mindig napirenden kell lenniük, s ezeknek az eszméknek sok minden más mellett nagyon jó szolgálatot tehet az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Úgy tudom, hogy Indiában minden hindu vallású ember vágya, hogy életében legalább egyszer megfürödjön a Gangesz folyóban, a hinduk szent folyójában. Nekünk, magyaroknak ilyen szent folyónk nincsen, de talán szent helyünk lehetne az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, és jó lenne, ha minden magyar ember - vallási felekezetre való tekintet nélkül - életében egyszer eljutna oda.

Nekem ezen a nyáron adatott meg, hogy eme szent helyre eljuthattam, és a sors úgy hozta, hogy mindjárt kétszer is, és mind a kétszer népes kirándulócsoportot vezetve. A park maga csodálatos, szép környezetben van, s benne átfogó képet kapunk történelmünkrõl, hazánk, sõt, a Kárpát-medence növényeirõl, állatairól, néprajzáról. Láthatunk régi postát, hivatalt, népiskolát, szatócsüzletet és sok-sok népi mesterséget. Persze a legnagyobb látványosság, a csúcs, amely a legfelemelõbb érzést adja, az a Feszty-körkép. Az a 25 perc, amit egy csoport ott tölthet, talán nem sok, de arra elég, hogy az ember kellõ alázattal és áhítattal megcsodálja, és ki-ki a saját fantáziája szerint beleélje magát a környezetbe, és elgondolkodjon azon, hogy hol és miért vagyunk mi, magyarok ezen a földön. Én itt és ekkor jutottam el lélekben legközelebb a honfoglaláshoz és Árpádhoz, illetve õseinkhez.

Amikor elhagytuk a kiállítótermet, még órákig a hatása alatt voltam. Lehet, hogy közhelyként hangzik, de kimondom: felejthetetlen élmény volt és marad s mint megtudtam, így volt ezzel a csoport többi tagja is. Nem tudom, hogy évente hány magyar és hány külföldi keresi fel ezt a Gyõrtõl 260, Budapesttõl 150, Miskolctól 310 km-re lévõ gyönyörû parkot, de nagyon büszkék lehetünk rá. Én legalábbis az vagyok, és szent helynek tekintem.

Tisztelt Ház! Napirend utáni hozzászólásommal azt is demonstrálni szerettem volna, hogy nem csak az ellenzéknek, illetve a magukat népnemzetinek pártoknak lehet nemzeti öntudata.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap