Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Úgy gondolom, hogy frakcióvezetõ úr helyesen emlékeztetett arra, hogy a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásával összefüggõ törvény vitája során rengeteg aggály fogalmazódott meg. Akkor is és most is azt hangsúlyoztuk a kormány részérõl, hogy a demokrácia nem korlátozható az Országgyûlésre, illetõleg a helyi önkormányzatokra. Ugyanis a társadalom számára fontos üzenet az, hogy a politika mennyire vállalja a demokratikus keretek között maradó vitákat, érdekkonfliktusokat, milyen mértékû toleranciával viseltetik a parlamentet és a települési önkormányzatokat meghaladó intézmények szférájában is.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják - és az új törvényi rendelkezések elfogadásakor ezt hangsúlyoztam is -, hogy a biztosítási önkormányzatok képviselõinek delegálása megfelel a demokrácia követelményeinek. Persze az is igaz, hogy a biztosítási képviselõk közvetlen választása önmagában nem véd az antidemokratikus mûködés lehetõségével szemben, nem nyújt biztosítékot semmilyen jogsértéssel szemben, mint ahogy a múlt erre sajnálatos módon utalt is.

Úgy gondolom, az új törvényi rendelkezések hatályosulásának legfontosabb eredménye, hogy végül is megalakult a két önkormányzat közgyûlése; elhúzódott a tisztségviselõk megválasztása, de ez persze a közgyûlések legitimitását nem befolyásolta, hiszen idõközben például fontos döntéseket hoztak a jövõ évi költségvetésükrõl is.

Ami pedig az elnökválasztás gyötrelmes útját illeti, talán számunkra szokatlan, de nem rendkívüli, hogy a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek vitája ilyen nagy nyilvánosságot kapott. Szokatlan, de nem rendkívüli, tisztelt képviselõtársaim, hogy a munka világában is változnak az erõviszonyok, és az átrendezõdést a közvélemény érzékelheti.

Szeretném azt is nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a kormány számára nem ezek az események - és különösen nem a korábbi botrányok és jogsértések - minõsítik a mai társadalombiztosítási önkormányzatokat, hanem az, hogy képesek lesznek-e kielégíteni a törvényben kapott felhatalmazás alapján a felelõs gazdálkodás követelményeit, majd megtesznek-e mindent, hogy hatékonyan és jó gazda módjára bánjanak a rájuk bízott javakkal.

A kormány is végzi a maga dolgát: a törvényességi felügyelet és ellenõrzés jogosítványaival gondosan, körültekintõen figyelemmel kíséri az önkormányzatok mûködését és döntéseit. Azonban úgy gondolom, hogy korai még az átfogó értékelésrõl beszélni, ennek még nem jött el az ideje, nem kell farkast kiáltani akkor, amikor farkas még nincs a közelben. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap