Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Országgyûlés mezõgazdasági bizottsága az 1997. évi szeptember hó 3. napján hozott többségi határozatával - 13 támogató, 5 ellenzõ és 2 tartózkodó szavazattal - általános vitára ajánlotta a termõföldrõl szóló 1994. évi LV. törvény módosítását kezdeményezõ T/4749. számú törvényjavaslatot. A szavazás során a kormánypárti képviselõk támogatták, az ellenzékiek pedig ellenezték a javaslatot. Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak a bizottsági határozat kialakulásának körülményeirõl.

A mezõgazdasági bizottság számtalan alkalommal foglalkozott már a földkérdéssel. A most tárgyalásba vett elõterjesztés kormányzati elõkészítése során is meghallgattuk a földmûvelésügyi miniszter urat, tájékozódtunk a földtörvény módosításával kapcsolatos kormányzati elképzelésekrõl. Sajátos helyzet állt elõ. Formálisan ma kezdõdött az elõterjesztés általános vitája, ugyanakkor a valóságban ez a vita ez év májusa óta szakadatlanul folyik. A mezõgazdasági bizottság éppen ezért nyomatékosan hívja fel az Országgyûlés figyelmét arra, hogy a törvényjavaslat nem csupán az eddigi vitákban bõségesen érintett tulajdoni kérdésekkel foglalkozik. A gazdálkodók, a magyar mezõgazdaság és az egész ország érdeke is az, hogy a földtulajdon és a földhasználat kérdéseiben törvényes rend uralkodjon. A törvényjavaslat, túl az ellenzék által vitatott, de a kormánypártok által támogatott tulajdoni kérdéseken, hét témában is elõrébb kíván lépni e rend megteremtésében:

1. A területigénnyel járó beruházások megvalósításának elõsegítése.

2. A törvényjavaslat szerint a haszonbérlõt, feles bérlõt, részesmûvelõt, valamint a szomszédot elõvásárlási jog illeti meg, és ennek tényleges garanciáit adja.

3. A javaslat módosítani javasolja a haszonbérletre vonatkozó szabályokat is a termelés biztonsága, hosszú távon folytatott gazdálkodó tevékenység elõsegítése érdekében, s ennek megfelelõen minimum öt, a leghosszabb idõtartam pedig negyven év lenne a haszonbérleti szerzõdésekre.

4. A haszonbérlõt az általa haszonbérelt termõföldre a szerzõdés lejártát követõen újabb haszonbérleti szerzõdésre nézve elõ- haszonbérleti jog illeti meg.

5. A földhasználati viszonyok tisztázását és a zsebszerzõdések felszámolását szolgálja a miniszteri expozéban is bõségesen kifejtett lehetõség, miszerint a kötelezõ ingatlan-nyilvántartási bejegyzés és a földhasználat jogellenes szankcionálása szerepel e törvényjavaslatban.

6. A határidõre meg nem fizetett földvédelmi járulék vagy földvédelmi bírság adók módjára behajtható köztartozásnak minõsül.

7. Talán kevesek szemét ütötte meg, de ezen kívül a törvényjavaslat foglalkozik a talajvédelem szabályaival kapcsolatos eljárási rendelkezésekkel is.

A mezõgazdasági bizottság fontosnak tartja, hogy a vita ne szûküljön le a tulajdoni ügyekre, hanem az Országgyûlés érdemben foglalkozzon az említett egyéb kérdésekkel is.

Ami pedig a tulajdoni vitát illeti: a mezõgazdasági bizottság egyetért azzal, hogy a törvényjavaslat változatlanul fenntartja a külföldi természetes és jogi személyek földtulajdonszerzésének tilalmát. A mezõgazdasági bizottság többsége támogatja azt is, hogy a hazai szövetkezetek és más jogi személyek termõföld tulajdonjogát megszerezhessék. A mezõgazdasági bizottság közre kíván mûködni abban, hogy az elõbb említett mindkét követelményt kielégítõ törvénymódosítás szülessen.

Indokoltnak tartjuk továbbá azt is, hogy a törvényjavaslat vitája során a képviselõk fokozott súlyt helyezzenek az Országgyûlés tekintélyének és méltóságának megóvására, mert a tapasztalatok szerint a téma alkalmas arra, hogy a közvéleményben indulatokat gerjesszen.

Tisztelt Országgyûlés! Megköszönve képviselõtársaim figyelmét, csak azt kívánom, hogy talán elõször a rendszerváltozás történetében, a mezõgazdaság és a termelõk érdekeit szolgáló törvény szülessen a föld ügyében.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

/-/

(9.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap