Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Képviselõ Asszony! Tisztelt Parlament! Nem akarok feleselni önnel, mert én is nagyon szeretem az erdõt, de azért azt hadd mondjam el, hogy az elõzõ kormány elkészített egy tízéves erdészeti, erdõfejlesztési programot, ezt nagyon nagy elmaradással örököltük meg, és elég sokat kellett tenni annak érdekében, hogy ez a program most körülbelül 34 százalékos állapotban van.

Szeretném tájékoztatni, hogy számos intézkedést tettünk annak érdekében, hogy az erdõgazdálkodás helyzete javuljon. Egy komplex kérdésrõl van szó, nyilván nem lehet csupán törvényekkel vagy szabályozással ezt a kérdést rendezni. A pénz sem dönt el mindent, mert itt a társadalmi szemléletre nagyon nagy hatással kell lennünk, mert sajnos erdõink egyik nagy veszélye jelenleg a szemetelés, a környezetszennyezés, a tiltott favágás s a többi.

A korábbi hatóságokból létrehoztuk az Állami Erdészeti Szolgálatot, tehát egy erõs decentralizált szervezetet hoztunk létre. Közel 2 milliárd forint közvetlen erdészeti támogatás áll jelenleg az erdészet rendelkezésére, ezért nem is tudom szinte felsorolni az egyéb kisebb támogatási lehetõségeket, amelyek az erdei utak építésétõl az erdei vasutak mûködtetéséig, az erdõgazdálkodók gépbeszerzésének a támogatásáig, erdõbirtokossági társulatok alakításáig - és így tovább - kiterjednek.

Valóban egy nagyszabású közös programot dolgozunk ki most a munkaügyi miniszter úrral, amely közmunkákra fog épülni. Ezt már az idén indítjuk. Egyébként '96-ban is volt már egy ilyen program. Szeretnénk ezzel egyrészt a munkanélküliséget csökkenteni, másrészt pedig körülbelül 25-27 százalékos erdõsültséget elérni, mert úgy érezzük, hogy a jelenlegi 18 és fél százalékos erdõsültséget tovább lehet fokozni, és ez megfelel az európai uniós törekvéseinknek is.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap