Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársam! Azt kell mondanom, hogy az ez évi tények nem támasztják alá hál' istennek képviselõtársam állítását. Ez persze érthetõ, hiszen a múlt évi tapasztalatairól számolt be most a Ház elõtt.

A társadalombiztosítás 1997. évi költségvetése, éppúgy mint az elõzõ években, elkülönített keretet tartalmaz a nagy értékû eszközökre és beavatkozásokra. Ez a keret ebben az évben 33 százalékkal növekedett, jóval meghaladja tehát azt az átlag 16 százalékos növekedést, ami a gyógyító-megelõzõ ellátásban biztosítható volt. Ez a keret szolgál olyan, a kérdésben szereplõhöz hasonlóan kiemelkedõ fontosságú és költségigényességû eljárások finanszírozására, mint például a szívmûtétek, a különbözõ érprotézisek vagy például a szaruhártya-átültetés.

Ebbõl a keretbõl kerülnek finanszírozásra többek között a gerincferdülés mûtéti korrekciójára alkalmazott eszközök. Azt hiszem, a kasszanövekedés mértéke magáért beszél; magunk is úgy találtuk a megbetegedési adatokat mérlegelve, hogy növelnünk kell ezeknek a speciális ellátásoknak a kapacitását. Hangsúlyozom, hogy a rendelkezésre álló összeget nem adminisztratív úton határoztuk meg, és nem íróasztal mellett, a valóságtól elszakadva osztottuk fel.

A szakmai testületek - az ortopédiai, traumatológiai és neurológiai szakmai kollégium - kaptak felkérést és felhatalmazást arra, hogy meghatározzák az arányokat. A kollégiumok közösen és egyetértésben osztották fel a keretet azok között az intézetek között, ahol a mûtétek szakmailag biztonsággal és megfelelõ gyakorisággal végezhetõk. A felosztás eredménye szerint az egyik fajta mûtétbõl 275-re, a másikból 127-re van idén kapacitás.

Az ön által említett pécsi egyetem 85, illetve 45 mûtéti lehetõséget kapott, azaz az éves mûtéti keret egyharmadát végezhetik el. A közel 800 millió forintos összeg az implantátumok beszerzésére van elkülönítve, amelyeknek egyedi ára 85 ezer és 250 ezer között mozog, adott esetben 500 ezer forint is lehet.

A mûtét költségét, mint minden egyéb mûtétet, külön finanszírozza az egészségbiztosítás. Téves tehát a képviselõ úr információja, hogy a finanszírozás csak az implantátum árát fedezi. Szeretném hangsúlyozni, hogy ebben az évben szûkmarkú finanszírozásról éppen ebben a témában nem lehet beszélni. A fenti keret a rendelkezésre álló mûtéti kapacitást kitölti, azaz annyi, amennyit a szakma teljesíteni tud. Ez azt jelenti, hogy akkor sem tudnánk ebben az évben több mûtétet biztosítani ezeknek a betegeknek, ha arra több pénzt tudnánk fordítani. Természetesen az a kívánatos, hogy minden szükséges mûtétre azonnal sor kerüljön, de még egyszer mondom, jelen esetben ennek nem finanszírozási, hanem mûtéti kapacitás az akadálya. Az ez évi mûtéti keretszámokkal egyébként nemzetközi összehasonlításban sincs szégyenkeznivalónk. A szükségletek háromnegyede az adott évben kielégíthetõ.

Tisztelt Képviselõtársam! Nem kell mondanom, hogy a jelenlegi körülmények között csak akkor biztosítható a lakosság egészének érdekeit, valós szükségleteit szolgáló ellátás, ha mind az egészségpolitika, mind a költségvetések tervezésekor prioritásokat állítunk fel és korlátokat szabunk meg.

Új jogszabályunk rendezõ elve az esélyegyenlõség: arra kell tehát törekednünk, hogy az adott pénzügyi kereteken belül minden betegségcsoportnak azonos esélyt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) tudjunk biztosítani a gyógyulásra. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap