Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (független): Pusztán csak pontosítani szerettem volna.

A miniszterelnök úrhoz azért intéztem az interpellációt, mert most, a harmadik évezred küszöbén az elektronika és informatika forradalmát megélve mindnyájan kíváncsiak vagyunk arra, vajon milyen optimalizálási modelleket használnak a kormányzati döntések elõkészítésénél.

Kérdésem lényege a következõ: ennek a mechanizmusnak valamilyen szakmai szabályok szerint kellene mûködnie. Mi, képviselõk, a törvény- elõkészítés során nem sok jelét látjuk ennek, hiszen olyan ritka a megfelelõ hatástanulmánnyal ellátott törvényjavaslat, mint a fehér holló. De a kormány nemcsak törvény-elõkészítéssel foglalkozik, és más jogszabályok, kormányhatározatok és egyéb döntések esetében is szükség lenne megfelelõ megalapozottságra.

Azt ugyan mindenki tudja, jó végtermék csak úgy születhet, ha megfelelõ a gyártás-elõkészítés és megfelelõ az anyag minõsége. De azt sokan nem hajlandók tudomásul venni, hogy jó jogszabályok is csak akkor születhetnek, ha van megfelelõ hatástanulmány, és megvan a megfelelõ optimalizálás, megvan a megfelelõ kiválasztási technika.

Az érdekelne elsõsorban, államtitkár úr, hogy milyenek ezek az optimalizálási technikák, ki szabja meg ennek a szabályait, kötelezõ-e ez minden tárcára nézve, avagy az egyik tárca, ha akar, optimalizál, ha a másik nem akar, nem optimalizál. Tehát ennek a hatalmas koordinációs munkának ki a felelõs összehangolója? Ha senki, akkor azt kérdezem, mire számít a kormány. Megfelel-e ez a kormányzati döntés- elõkészítés a huszonegyedik század követelményeinek és az európai elvárásoknak?

Várom a válaszát, államtitkár úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap