Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársam! Ma már egy interpellációra adott válaszomban használtam azt a kifejezést, és most ugyanezt kell tennem: a tények nem támasztják alá az ön állításait. A megyei közgyûlésnek az ön által is hivatkozott legutolsó döntése, amely Farkasgyepû ismételt mûködtetését határozza el, szakmai indokok miatt a tárca részérõl valóban nem támogatható. A közgyûlés döntését egyébként nem követte a LXIII. törvénynek megfelelõen a megyei egyeztetõ fórum összehívása, amelynek állást kellett volna foglalni az intézetek átalakítása, illetve az intézet átalakítása tekintetében. Ugyanakkor a népjóléti tárca szakmai indokok és érvek alapján támogatja a megyei egyeztetõ fórum és a Veszprém Megyei Közgyûlés azon korábbi szakmai döntését, miszerint a Farkasgyepûi Pulmonológiai Intézet feladatait az ajkai kórház venné át.

Mint ön elõtt is ismert, Farkasgyepûn alapvetõen aktív ágyakon, viszonylag rövid ideig folyik az ellátás. Olyan ellátás, amelynél a tiszta levegõnél sokkal fontosabb szempont a megfelelõ diagnosztikai eszközöknek és egyéb gyógyító eszközöknek a megléte. Az ajkai kórházban minden fontosabb társszakma reprezentálva van, így a tüdõbetegek konzíliumi ellátása is a kor színvonalán biztosítható.

/Boros-Sasvári/

(15.30)

Az áttelepüléshez szükséges feltételek megteremtése - mely a költségvetésben rendelkezésre áll - tizedébe kerül a Farkasgyepûn esedékes 2-2,5 milliárd forintot kitevõ teljes rekonstrukciónak. A rekonstrukció már csak azért is elkerülhetetlen lenne Farkasgyepûn, mivel a barakk jellegû pavilonok nagy kórtermeket, kevés vizesblokkot tartalmaznak. Bár jóllehet a külsõ klíma optimális a tüdõbetegek számára, azonban az intézmény hotelrészének klímája és az alapvetõ komfortfokozat hiánya rossz körülményeket jelent a betegek ellátása során.

Úgy gondolom, egyetérthetünk abban, hogy a betegek gyógyulását is az szolgálja leginkább, ha korszerû, megfelelõ komfortú ellátásban részesülnek, amelyet Ajkán kisebb ráfordításokkal biztosíthatunk. A csökkenõ számú tüdõgyógyászati ágyak a szakmai kollégium véleménye szerint is biztosítani tudják a tüdõbetegek ellátását. Itt ugyanis nem 100 ágyról van szó, hiszen a 120 aktív tüdõgyógyászati ágy mellett egy 55 ágyas rehabilitációs osztály kizárólag tüdõbetegek ellátását szolgálná egy 575 ágyas kórházban. Biztosan állítható, hogy fekvõbeteg- ellátásra szoruló megyei tüdõbeteg nem maradna ellátás nélkül.

Az ellátás személyi feltételeivel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a farkasgyepûi intézmény orvosait Ajka város polgármesterének levele alapján teljeskörûen átvenné az ajkai kórház, alkalmazná továbbá a szakasszisztenseket, a pulmonológiai szakápolókat és a felnõtt szakápolók egy részét. A fennmaradó személyzet a tüdõgyógyintézet szociális típusú ápolási intézménnyé alakulásával megtarthatná munkahelyét.

A fertõzõ tbc-s betegek elkülönítésére, a kórházon belüli fertõzés veszélyének elhárítására is sokkal alkalmasabb az ajkai Magyar Imre Kórházban kialakítandó pulmonológiai osztály. A fenti döntés meghozatalában természetesen politikai érvek és indokok semmilyen szerepet nem játszottak és nem játszhatnak, kizárólag a betegek és az egészségügyben dolgozók érdekeit tartottuk szem elõtt. (Dr. Pusztai Erzsébet: Kizárólag!)

Kérem képviselõtársamat, fogadja el interpellációs válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap