István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Fejti György, a volt MSZMP KB egykori titkára a Balaton Nemzeti Rt.-nek, a Mahart Balatoni Hajózási és a Balatoni Halászati Rt.-nek és három közhasznú társaságnak az egybevonásával egy jelentõs vagyonnal, több telephellyel rendelkezõ, a Balaton közismert problémáinak megoldására és környezetének gazdasági fejlesztésére úgynevezett Balatoni Csoportot kíván létrehozni.

A mamutszervezet - a terv szerint - a Magyar Befektetési és Beruházási Bank tulajdonába kerülhetne, és biztató privatizációs lehetõségeket biztosítana. A Balaton és környezete adottságainak fejlesztõ kibontakoztatására évtizedek óta különbözõ kormányzati szervek és az e célból felsõ vezetéssel létrehozott alakulatok - ma már mintegy 63 hivatal, egyesület és alapítvány - tevékenysége is kevés ahhoz, hogy a gondokat megoldja; hozzászámítva a nyár elején sebtében létrehozott Balatoni Fejlesztési Tanácsot is, amely fejlesztési tanáccsal szétverték a Balatoni Regionális Tanácsot.

A tervezet elképzelése nem más, mint megalakítani egy hatalmas nagyvállalatot, egyben magánosítani, s a magánosított objektumok külföldre történõ eladásával és hasznainak kivitelével az országot kiárusítani, a Balatont is, úgy, ahogy a termõföldet is akarják. (Dr. Szabó Zoltán: Végre ki van árusítva az ország...)

A sajtóból értesülve a tervezet negatív fogadtatásban részesült. Ellenezte azt a Magyar Balatoni Hajózási Rt., nem ért egyet vele a Balatoni Szövetség, kifejezetten ellenezte a Balatoni Halászati Rt. igazgatósága is és a legtöbb érintett önkormányzat.

Az egész eljárás számtalan helyi, egyéni és közösségi érdeket sért. A Balatont szeretõk és a társadalom egybehangzó válasza: nem. Ennek ellenére mégis a tervezet áttételesen már jelentkezik. A Balaton külföldre történõ kiárusítása már kitapintható. Balatonszemes önkormányzata egy szûk kör által kigondoltan, az üdülõk sorozatos tiltakozása ellenére is ki akarja árusítani belga és holland cégeknek vízipartok, kalózszigetek, lagúnaszigetek, balbeque-szigetek és egyéb szórakozóhelyek megvalósítására. A település polgármestere már a magyar televízióban is reklámozta (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) ezt az egyedülálló nagy lehetõséget.

Kérem államtitkár urat, adjon magyarázatot... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap