Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Országgyûlés! Számos lakásfenntartó szövetkezet vezetése fordult hozzám azzal a kéréssel, hogy vessem fel gondjaikat. A lakásfenntartó szövetkeztek a törvény alapján választanak 3-5 fõnyi igazgatóságot, akik a legtöbbször az egész évben fizetés nélkül dolgoznak, intézik a közösség ügyeit és évente egyszer közgyûlési határozat alapján tiszteletdíjban részesülnek. Az 1997. évi adótörvény a tisztségviselõkre is kiterjesztette a biztosítást, a tiszteletdíj is adóköteles jövedelem lett. Így most az évi egyszeri tiszteletdíj után fizetni kell tb-járulékot, 39 százalékot, egészségbiztosítási járulékként 4 százalékot, személyi jövedelemadót, 12 hónapon át 1800 forint/fõ egészségügyi hozzájárulást.

Mivel számos lakásszövetkezet tagjai nagyrészt nyugdíjasok, átlag 15 ezertõl 30 ezer forint nyugellátással, amibõl fizetniük kell a szövetkezet fenntartási, üzemeltetési, felújítási költségeit, így életük ellehetetlenül. Különösen súlyos az 1800 forintos havi egészségügyi hozzájárulás, amelyet évente egyszer felvett jövedelem után 12 hónapon keresztül kell fizetniük.

Ennek az 1996. évi LXXXVI. számú törvénynek a visszavonását, illetve módosítását feltétlenül szükségesnek tartjuk, és kérjük a lakásfenntartó szövetkezetek nevében is a miniszter urat a törvénymódosítás érdekében az intézkedésre.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap