Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Valóban fontos és nagy jelentõségû problémára világít rá képviselõtársam a feltett kérdéssel. Annak persze külön örülök, hogy a képviselõ úr elismeri az eddig megtett intézkedések, felhívások eredményeit, a tárcák, az önkormányzatok és a civil szervezetek erõfeszítéseit a parlagfû virágzásának megelõzésére.

Bármelyik oldalról nézzük a kérdést, ennek visszaszorítására szinte az egyetlen lehetõség az elhanyagolt területek karbantartása, a különbözõ tulajdonú földek, közterületek, út menti sávok rendszeres kaszálása. Ez nem lehet egyetlen tárca vagy szervezet feladata, ehhez minden érdekelt közös odafigyelésére és munkájára van szükség. Amikor a földtörvényrõl folyik a vita a parlamentben, akkor azt kérem képviselõtársaimtól és különösen ellenzéki képviselõtársaimtól, hogy a parlagfûre is gondoljanak a vita során.

Az ÁNTSZ munkatársai már tavaly óta intenzív felvilágosító tevékenységet folytatnak. Idén a nemzeti közegészségügyi akcióprogram költségvetésébõl 10 millió forintot fordítottak ehhez szóróanyagok, plakátok elkészítésére, a média igénybevételére. A felvilágosító munka eredményességét azonban az jelenti, ha azok, akiknek e gyomnövény irtását el kell végezniük - azaz a helyi önkormányzatok, a közutakért, a vasutakért felelõsök, az erdõtulajdonosok és a természetvédelmi területek felügyelõi - valóban eleget tesznek e kötelezettségüknek.

Szeretném megnyugtatni képviselõtársamat, hogy a felvilágosító munka céljaira a tárca a jövõ évi költségvetés tervezésénél az ez évinél nagyobb összeget szerepeltet. A költségvetési támogatással Tsszefüggésben fontos felhívni a figyelmet arra a lehetõségre is, hogy a közhasznú foglalkoztatás kiterjedhet a megyei munkaügyi központokkal együttmûködve a gyomnövények, elsõsorban a parlagfû kaszálására. Ha ezt a munkát kiközvetített munkanélkülivel végeztetik, akkor az önkormányzat a foglalkoztatás közvetlen költségének (Az elnök a poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) 70 százalékát igényelheti a munkaügyi kirendeltségektõl. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap