Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A hazai közmûvelõdés ügye a magyar társadalom igen fontos kérdése, noha errõl eddig igen kevés szó esett. A kérdést szabályozó 1976. évi V. törvény szerint a Magyar Köztársaságban az állampolgárok és közösségeik mûvelõdése, a közmûvelés fejlesztése nemzetünk közvetlen érdeke. A jogszabály fölött már eljárt az idõ, annál is inkább, mert annak szellemére még a szocialista társadalom építése nyomja rá a bélyegét.

Az azóta eltelt idõ alatt a közmûvelés és az ország kulturális állapota sokat hanyatlott. Csak üdvözölni tudjuk tehát a tárca azon elhatározását, hogy ezt a területet komolyan megvizsgálja, valamint hogy az ezzel kapcsolatos törvénytervezet már készül, és a kormány által hamarosan megvitatásra, elfogadásra kerül. E vita során nagy gondot kellene fordítani a közmûvelés felsõoktatására, hiszen úgy tûnik, hogy a mostani felsõoktatási intézményekbe jelentkezettek között nagyszámú hallgató érdeklõdik a mûvelõdésszervezõi és egyéb szakok iránt, és úgy tûnik, hogy keresett pálya lenne a közmûvelés területe. Ezen kívül az is cél, hogy enyhíteni kell a vidék kulturális elmaradottságát, mivel az a mi jövõképünket alaposan elcsúfítja, ami nem jó ajánlás a közös Európába való belépésünk szempontjából.

Kérdezem tehát az államtitkár urat: a közmûvelõdésrõl szóló törvény módosítása alkalmas lesz-e arra, hogy a vidék kulturális elmaradottságát enyhítse?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap