Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Mindenekelõtt egy pontosítás: a kormány nem törvénymódosításra, hanem új törvény megalkotására tesz javaslatot az Országgyûlésnek, amely a kulturális javak védelmérõl, a muzeális intézményekrõl, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közmûvelõdésrõl szól. A törvényjavaslatot egyébként a kormány megtárgyalta, elfogadta és a tisztelt Ház elé terjesztette 4747-es számon.

Ami azt a kérdést illeti, hogy ez fogja-e csökkenteni a vidék kulturális elmaradottságát, arra természetesen nem tudok válaszolni, minthogy jövendõmondó nem vagyok. Meggyõzõdésem azonban az, hogy ez a törvény alkalmas arra, hogy ezt az elmaradottságot csökkentse, és az is meggyõzõdésem, hogy ha a képviselõ asszony áttanulmányozza a törvényt, szintén erre a következtetésre fog jutni. A közmûvelõdési infrastruktúra ugyanis a kistelepüléseken - általában a vidéki Magyarországon - egyidejûleg szolgáltatója a szórakoztatásnak és az úgynevezett magas kultúrának. A törvénytervezet pedig a normatív finanszírozás erõsítésével éppen a vidéki Magyarországot és elsõsorban a kistelepülések önkormányzatait kívánja kedvezõbb helyzetbe hozni a kulturális feladatellátás tekintetében.

Meg kell jegyezni, hogy a központi költségvetés hozzájárulási aránya a kulturális feladatok ellátásához 1992 óta zuhanásszerûen csökkent, eközben pedig a mûködési költségek erõteljesen emelkedtek. Így a ráfordítások számottevõen elmozdultak a bér- és mûködési kiadások felé. A törvénytervezet ezen a tendencián kíván változtatni, mégpedig a közoktatási törvény megoldásához hasonló módon úgy, hogy a normatív központi költségvetési hozzájárulás kiszámításának alapja az országos ráfordítás lesz. Ez a fõváros és a városok estében sokkal magasabb lakosonkénti átlagot jelent, ami tehát azt jelenti, hogy a kistelepüléseken az átlagolás miatt lényegesen kedvezõbb elbírálást tenne lehetõvé. Így mintegy 2900 településen ugrásszerû forrásnövekedést lehet majd elérni, és ez tisztán a feladatellátására fordítható, és a törvénytervezet szövege szerint is teljes mértékben az önkormányzatok saját döntésén alapuló feladatellátást tesz lehetõvé.

Ezúton is kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) - éppen annak sürgõssége miatt - mielõbb megtárgyalni és elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen.

/Boros-Sasvári/

(16.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap