Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Képviselõ Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ismerve a képviselõ úr írásos kérdését, engedje meg - annak ellenére, hogy nem tudta befejezni a kérdést -, hogy annak ismeretében adjam meg a válaszomat.

A képviselõ úr a kérdésében említi ezt a 30 millió forintos reklámpénzt. Szeretném eloszlatni azt a félreértést, hogy ez a projekt nemcsak ebbõl áll, hiszen a Globális Környezetvédelmi Alap, ami az úgynevezett GEF, 6,9 millió USA-dollárt biztosít a sztratoszferikus ózonréteg kiváltására. Ennek egyik alprojektje a hûtõ- és klímatechnikában használt freonok összegyûjtésének a regenerálása, ami központilag történik, ahogy azt a képviselõ úr is említette. Ez a program ezen a nagy projekten belül 1,3 millió dollár értékben 800 freonlefejtõ készülék bejövetelére ad lehetõséget - ebbõl eddig 250 beérkezett. A központi regenerálás és ezeknek a tisztítása valóban megtörténik; ezt követõen kerül a tisztított freon vissza a szervízekbe.

Említette a képviselõ úr a zöldkártyát: valóban egy miniszteri rendelet írja elõ. Eddig a szerelõknek összesen 3150 zöldkártya került kiadásra, ez körülbelül a szerelõk 80-85 százalékát jelenti. Tekintettel arra, hogy az ózonréteg védelme egy közös ügy, én úgy gondolom, hogy ehhez megfelelõ tudatformálás is szükséges. Az ön által említett szakszövetség pontosan ennek ismeretében írta ki azt a reklámkampányt, amely gyakorlatilag ennek a projektnek egy szeletét jelenti, és amelyre valóban a Világbank biztosítja a pénzt, s amelyre 12 reklámcég jelentkezett.

Én úgy gondolom, hogy a képviselõ úr is - figyelve az ön eddigi, a környezet ügyében tett tevékenységét és megnyilatkozásait is - egyetért azzal, hogy egy nagy projektnek egy szeletét a tudatformálás is kell hogy képezze, mert én azt gondolom, hogy enélkül soha nem fogjuk azt a célt elérni (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), ami a környezet ügyében számunkra fontos.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap