Mészáros István László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke, a bizottság elõadója: Tisztelt Képviselõtársaim! Az emberi jogi bizottság támogatja a földrajzi korlátozás feloldását, hiszen ez a földrajzi korlátozás idejétmúlt, és ahogy az államtitkár úr számadataiból is kitûnt, nem kell attól tartani, hogy a földrajzi korlátozás feloldását követõen Magyarországot elárasztanák az Európán kívüli események miatt menekülõk.

Hiszen - újfent szeretném megismételni ezeket a számadatokat - az elmúlt hét év alatt körülbelül 2600-2700 ilyen kérelem futott be, és ennek mindössze körülbelül 10 százalékát bírálta el kedvezõen az elbírálásra jogosult szerv, az ENSZ menekültügyi fõbiztossága. Ez a tény egyben azt is jelenti viszont, hogy eddig is volt lehetõség arra, hogy az Európán kívüli események miatt menekülõk befogadást nyerjenek hazánkba, igaz, kérelmeiket nem a magyar hatóságok bírálták el.

Mind a nemzeti szuverenitás gyakorlása szempontjából, mind pedig emberi jogi szempontból tehát kívánatosnak tartja az emberi jogi bizottság a földrajzi korlátozás feloldását és üdvözli ezt az elõterjesztést. És azt is szeretném elõrebocsátani a bizottság nevében, hogy mindez részét képezi a menedékjog újraszabályozásának, melyrõl szóló törvényjavaslatot a jövõ héten kezd el tárgyalni a tisztelt Ház.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap