Kapronczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

KAPRONCZI MIHÁLY (független): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mai napirend utáni felszólalásom pártomnak, a Magyar Igazság és Élet Pártjának hivatalos állásfoglalását tükrözi a Magyar Köztársaság miniszterelnökének az utóbbi idõben történt egyes megnyilatkozásairól.

A nagykanizsai idõközi polgármester-választás kampányának végén, közel egy idõben, két politikai nagygyûlést tartottak. Az egyik gyûlés fõszereplõje személyesen Horn Gyula miniszterelnök úr volt. A másik nagygyûlés az ellenzék példás összefogásának eredményeként hat párt közös rendezvényeként került megtartásra.

1997. szeptember 4-én, csütörtökön a TV1 közszolgálati adó Napkelte címû mûsorában - gondolom, az objektív tájékoztatás jegyében - Horn Gyula miniszterelnök úr páratlanul otromba, a rágalmazás tényét is megvalósító módon nyilatkozott a nagykanizsai polgármester-választás ellenzéki rendezvényével kapcsolatban. Természetesen a közszolgálati tévé ellenvéleményt nem tûrt, különbözõ ellenzéki politikusok kifejezett kérésére sem volt hajlandó arra, hogy az erre való reagálásnak, ellenvéleménynek hangot adjon. Mert itt ugye demokrácia van, és aki nem így képzeli el a demokráciát, az szélsõséges.

A miniszterelnök-pártvezér szerint - és ez hangzott el az említett tévémûsorban ország-világ elõtt - érthetetlennek és egyben mélységesen elítélendõnek kell tekinteni azt, hogy a Fidesz és a MIÉP egyaránt tagja a nagykanizsai ellenzéki összefogásnak. Természetesen ez még rendben is volna, hiszen miniszterelnök úr azon csodálkozhat, amin csak akar. Ezt követõen azonban Horn úr elvesztette uralmát fáradt idegrendszere fölött és kijelentette, hogy egyébként a nagykanizsai ellenzéki fórumokon durva, az útszéli stílustól és a fajgyûlölõ kijelentésektõl sem mentes "anyázás" folyt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Leszámítva azt a tényt, hogy Horn Gyula az ország miniszterelnökeként valótlan állításokkal parlamenti és azon kívüli legális pártokat nagy nyilvánosság elõtt megrágalmazott, példátlan módon megsértette Nagykanizsa választópolgárait is. Ez a stílus, ez a mentalitás kísértetiesen visszaidézi a régi szép, Rákosi elvtárs nevével fémjelzett idõket. Ezért kérem, hogy a parlamentarizmus, a demokrácia nevében a tisztelt Ház ítélje el a miniszterelnök úr elképesztõ magatartását. Egyben pártom, a Magyar Igazság és Élet Pártja nevében is a leghatározottabban visszautasítom az inkriminált kijelentéseket, valamint felszólítom Horn Gyula miniszterelnök urat, hogy hasonló nyíltsággal kövesse meg Nagykanizsa polgárait.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap