Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én nem tudom, hogy Kapronczi képviselõ úrnak olyan szépek voltak-e a rákosista idõk - ha igen, lelke rajta. Azt sem tudom, hogy példásnak kell-e tekinteni a Fidesz-MIÉP összefogást, hacsak arra nem példa, hogy ezzel az összefogással az egész egyesült ellenzék, parlamenti és parlamenten kívüli, úgy, ahogy van, képes 38 százaléknyi szavazatot összekaparni. Én úgy gondolom, hogy erre olyan nagyon büszkének talán nem kellene lenni, különösen akkor nem, hogyha nagy hangon, országos erõpróbának tekintett választáson egyértelmû gyõzelmet várt az ellenzék.

Azt azonban tudom, hogy Horn Gyulának Nagykanizsa polgárait nincs miért megkövetnie. A miniszterelnök úr nem vádolta semmivel Nagykanizsa polgárait. A miniszterelnök úr egy ellenzéki fórum szervezõit vádolta azzal, hogy útszéli hangon, a fajgyûlölettõl sem mentes propagandát folytattak. Ebben miniszterelnök úr tökéletesen igazat mondott, a Kapronczi képviselõ úr által említett rendezvényen bizony osztogatták ezt a röplapot... (Felmutatja a röplapot.), tessék szíves lenni megnézni, amelyen felismerhetõ politikai közszereplõk részint zsidónak, részint pufajkásnak, részint cigánynak vannak ábrázolva. Ebbõl, legalábbis a zsidózás és a cigányozás, én úgy vélem, kimeríti a fajgyûlölet fogalmát. E tekintetben tehát úgy gondolom, hogy a miniszterelnök úrnak tökéletesen igaza van. (Közbeszólás balról: Így van!)

Lehetséges, hogy a szervezõk nem tudtak errõl a röplapról, amit az K nevükben osztogattak, de egy politikai gyûlés, egy politikai rendezvény szervezõit terheli minden olyan ügyért a felelõsség, amely azon a rendezvényen történik. A gyülekezésrõl szóló törvény értelmében a szervezõknek kötelességük rendõri biztosítást kérni, és amennyiben saját rendezõik nem tudják a törvényellenes vagy nemkívánatos tevékenységet megakadályozni a saját rendezvényükön, ebben az esetben kérhetik a rendõrség segítségét. Én nem tudok olyanról, hogy az említett ellenzéki gyûlést megzavaró röplaposztogatással szemben a parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzéki pártok közül bármelyik is rendõri intézkedést kért volna. E tekintetben tehát úgy kell értelmezni, hogy a Magyar Köztársaság parlamentjének jobb oldalán ülõ pártok, kiegészítve a MIÉP-pel, egyetértenek ennek a röplapnak a tartalmával.

/-/

(18.10)

Azonosulnak a fajgyûlölõ, cigányozó, zsidózó röplapokkal. Ha így van, lelkük rajta, de akkor ne csodálkozzanak azon, hogyha egy választáson nem sikerül érdemleges eredményt elérniük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap