Hága Antónia Tartalom Elõzõ Következõ

HÁGA ANTÓNIA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A régi egészségügyi törvény negyedszázados, 1972-ben jelent meg. Azt kell mondjuk, hogy ez egy jó, korszerû törvény volt addig, ameddig a rendszerváltozás nem igényelt egy újabb rendelkezést. Ugyanis az azután eltelt idõszak olyan társadalmi, gazdasági, jogi, etikai és tudományos változásokat hozott magával, amelyek már nem teszik lehetõvé, hogy a '72-es törvény megfeleljen a mai társadalom és jogrendszer elvárásainak.

Ez a törvény akkor kerül benyújtásra, amikor a magyar lakosság egészségi állapota egy, a '60-as évek második felében kezdõdõ tendencia folytatásaként valóban katasztrofálissá vált. Hogy hû legyek szûkebb pátriámhoz: a VIII. kerületben a halandóság aránya azonos az iraki férfiak halálozási mutatóival. Akkor születik meg ez a törvény, amikor évekkel ezelõtt elkezdõdött az egészségügy szerkezetének átalakítása, és egyre nagyobb hangsúly helyezõdik a betegség megelõzésére, illetve a betegjogokra.

A parlament emberi jogi, vallási és kisebbségi bizottsága az elõzõ idõszakban, július 4-én megtárgyalta ezt a törvényt, és figyelembe véve annak emberi jogi vonatkozásait, általános vitára ajánlotta. Tette ezt azért, mert az egész törvény filozófiája az, hogy a cselekvõképes beteg eldöntheti a kezelés igénybevételét, és azt az orvos köteles megtenni a beteg egészségének megóvásáért, a beteg életének megmentéséért.

Azt gondolom, hogy eddig is jelen volt az emberi és betegjogok vonulata a jogi szabályozásokban, de törvényerõre nem emelkedett. Ez az újdonsága ennek a törvénynek. Mint évek óta emberi jogokkal foglalkozó politikusnak, illetve az emberi jogi bizottságnak unikális ez a törvény, és örömmel vette kezébe. Azt gondolom, nagyon jó és színvonalas vita várható ebbõl.

Tehát mint mondtam, az emberi jogi bizottság ezt megtárgyalta, egy ellenszavazattal és egy tartózkodással általános vitára ajánlotta. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap