Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A múlt héten már elkezdtem az "Egyéni gazdálkodás a mezõgazdaságban" címû elõterjesztést, és azt állítottam, hogy 1981- 1990 között mintegy 1,4 millió kisgazdaság mûködött, akik zömében - 98 százalékban - nem fõállásban mûvelték ezt a tevékenységet, míg 1992- tõl zömük fõállásra kényszeredett. Akkor azt állítottam, hogy ezek között mintegy egymillió olyan kisgazdaság van - 1994. évi adat -, ahol az egy hektár alatti földterülettel rendelkezõk között az állatkibocsátás nem éri el az egy számosállatot. Ekkor az ellenzék padsoraiból bekiabálás hallatszott - ezt a jegyzõkönyv is tanúsítja -, hogy összekeverem a hobbykertekkel. Közlöm a bekiabálókkal, hogy a hobbykertekben általában ötven számosállat kibocsátást nem szoktak produkálni. Ebben a kimutatásban, statisztikai kiadványban pedig ötven számosállat is szerepel. Természetesen húsz és harminc számosállat között 290 szerepel. Közlöm tehát: nem kell elõbb kiabálni, elõbb utána kell nézni az adatoknak. Nagyon szívesen átadom ezeket a brosúrákat (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Úgysem tud olvasni!), bárki megnézheti, bárki tapasztalhatja belõlük, hogy mirõl is beszélünk.

Azt állítom tehát, hogy akik ezeket a kisgazdasággal rendelkezõket a faluhoz kötik, és lehetetlenné teszik elõremozdulásukat, cselédsorban tartják ezeket az embereket vagy ezeknek egy nagy részét, mert ebbõl megélni nem lehet, de oda vannak kötve. Ebbõl következõen cselédmunkát kell választaniuk.

Úgy látom, és a vita is ezt bizonyítja, hogy két végletben gondolkodunk. A kormánykoalíció pártjai egy modern mezõgazdaságot óhajtanak felépíteni, az ellenzék pedig ragaszkodik a cselédsorshoz.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap