Mészáros Béla Tartalom Elõzõ Következõ

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Hölgyeim és Uraim! Azt gondolom, nagy bátorság a részemrõl, hogy elõzetesen is vállaltam ezt a felszólalást, több okból. Egyfelõl a földtörvény módosítása kapcsán az általános vitában elhangzott felszólalások sokasága mélyen taglalta a földtörvény kapcsán jelentkezõ problémákat, és a történelembõl is ismert az a mondás, hogy a gazdász és az erdész igazából soha nem tudott kijönni egymással, én erdészként mégis bátorságot vettem, hogy véleményemet a törvény kapcsán elmondjam.

Ugyanakkor azt is szeretném világossá tenni, hogy nem arról beszélek, amirõl igazán kellene, a földtörvény-módosításnak az igazi tartalmi részérõl, pedig tényleg errõl kellene. Egyébként nagyon sok képviselõtársam hozzáértõ módon, egészen részletesen, meggyõzõ módon, fõleg - szinte kizárólag - a kormánypárti padsorokból szólt errõl. Kötelességemnek érzem ugyanakkor azokra a talán nem is apró és jelentéktelen dolgokra ráirányítani azon képviselõtársaim figyelmét, akik elfelejtették, hogy az elõzõ parlamenti ciklus törvénykezése során milyen véleményt formáltak, és akik hozzászólásaik során úgy beszélnek a vidék problémájáról, mintha egyedül õk hordanák a zsebükben a bölcsek kövét.

Mire gondolok konkrétan? Hosszasan lehetne beszélni a kárpótlási procedúráról és kellene is, de idõtakarékosság miatt nem teszem, hiszen ez a folyamat volt az, amelyik, ha áttételesen is, ezt a mai helyzetet szülte.

Én személyesen egy olyan megyébõl vagyok képviselõ, amely megye e tekintetben - és most a külföldiek földszerzésérõl beszélek - talán elõször veszítette el a szüzességét adottságai, az országhatárhoz való közelsége miatt. A kárpótlási folyamat során döbbenettel tapasztaltam azt - és itt szeretnék rávilágítani az elõzõ kormány és az elõzõ kormánypárti képviselõk súlyos felelõsségére -, hogy a nem helyben lakók sokasága, úgynevezett strómanok és erre a szakmára, lehet ezt mondani, szakosodott jogászok, ügyvédek hogyan képviselték a helyben lakók érdekeit, akik aztán késõbb természetesen a maguk módján próbálták a földet a külföldieknek átadni, átjátszani, és meg is tették.

Nem is olyan régen egy regionális televízió készített hihetetlen bátor és hozzáértõ stábbal ott Nyugat-Dunántúlon kandi kamerával - vállalva akár az ügyben felmerülõ etikai kérdést is - egy riportot egy külföldiek által elkövetett - csúnyán fogalmazok: - "földvásárlásról". Hihetetlen tanulságos volt a film! Én akkor a stábbal felvettem a kapcsolatot, és produkáltak egy olyan anyagot, amelyet számukra az ügyre szakosodott jogászok készítettek. A dolog lényege az, hogy én ezt az anyagot egy prominens ellenzéki párt - és ez persze nem a reklám helye, ezért nem nevezem meg a pártot - prominens képviselõjének és elnökének, frakcióvezetõjének megmutattam. Jogászként azt mondta, hogy jogi szempontból a dolog korrekt.

Tehát ebben a pillanatban ki kell jelentenem és azt kell állítanom, hogy a földtörvény, ha nem módosítjuk, a jelenlegi, ma még hatályos 1994. évi LV. törvény, legalább három lehetõséget és módot ad arra, hogy a külföldiek Magyarországon földhöz juthassanak.

Tudom, nagyon sok esetben ez a külföldi földtulajdonlás nem legitim, egészen addig, amíg a földhivatalban a tulajdoni lapra a külföldi neve nincs bejegyezve, és mint tudjuk, 1994. július 27-e után nem jegyezhette be, a dolog nem legitim. Ez a legkevésbé foglalkoztatja azt a külföldit, aki Magyarországon földet szeretne mûvelni.

Hadd mutassak rá egy ellentmondásra! Az elõbb említett frakcióvezetõ úr három esetben jelent meg az Országgyûlés elõtt önálló képviselõi indítvánnyal, miszerint kötelezné a mai kormányt arra, hogy derítse már ki, mutassa ki tételesen, településenként, helyrajzi számonként, hol, mekkora területet mûvelnek külföldiek bérben, bérletben, zsebszerzõdéssel és így tovább - miközben azt állítja, hogy a földtörvény módosításával lesz igazában lehetõsége a külföldinek földtulajdonhoz jutni! Itt valami ellentmondást érzek.

Ennél furcsább még az, hogy egy másik ellenzéki párt képviselõje, párt elnöke is számon kérte a kormányon, és ha jól emlékszem, nemzetvesztõként aposztrofálta a kormányt, hogy a mai kormány nem akadályozta meg ezeket a tulajdonszerzéseket.

Akkor most a földtörvény módosítása szükséges vagy nem szükséges? Azt gondolom, ha a földtörvény módosításával olyanokat hozunk helyzetbe, magyar jogi személyt, gazdasági társaságot, termelõszövetkezetet, aki alkupozícióba kerülhet ebben a körben, ott van az eladó, ott van a mai vevõ, aki vagy stróman, vagy külföldi, ha behozzuk ebbe a körbe a törvény adta lehetõséggel a harmadik személyt vagy a negyediket, ettõl kezdve legalább alkupozíció van, miközben persze azt állítom, hogy a stróman, aki a külföldinek alkuszik, nem igazából az alku tárgya. De ott nagyon sok helyen elõfordulnak ezek a strómanok.

Ez egy borzalmas nagy ellentmondás, és igazából erre szeretnék választ kapni, hogy akkor most hogy is állunk ezzel a külföldi földtulajdonszerzéssel.

Végighallgattam az eddigi általános vitát. Többen érintõlegesen beszéltek egy fontos dologról, azonban most szeretném felhívni a közvélemény és minden olyan földtulajdonos figyelmét, aki ma azzal a gondolattal kacérkodik, hogy túlad a földjén, hogy a föld egy kincsképzõ elem. Nincs olyan kormány Magyarországon - sem ma, és remélem, a demokrácia jegyében késõbb sem lesz olyan kormány -, amelyik valakitõl elveszi és valakinek eladja a földet. Az a föld, amely a földpiacon megjelenik, az olyan föld, a piacnak egy olyan tárgya, amelyet a tulajdonos mint legitim tulajdont piacra visz és elad. Kérem, a földtulajdonosok, akik így vagy úgy, kárpótlással vagy részaránytulajdonnal helyzetbe, tulajdonba kerültek, ne vigyék a földjüket a piacra! Mert a jövõjüket, a gyerekeik, az unokáik jövõjét élik ezzel föl! Régi bölcs mondás az, hogy az erdõ, a föld igazi kincsképzõ elem. Kérem, ne adják el!

Befejezésül pedig nem pártfrakciót és nem az elõzõekben olyan hozzászólók nevét említeném, akik most nincsenek itt, de mégis engedjék meg, hogy rosszallásomat fejezzem ki, hogy egy ilyen fontos törvénytervezet tárgyalása során tényleg vannak olyan prominensek, akik az elõzõekben a hangjukat hallatták és megcáfolhatatlannak vélt kijelentéseket tettek a Házban, és jelenleg, a földtörvény-tervezet vitája során nincsenek jelen.

Köszönöm türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap