Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Talán vissza is léphettem volna, hiszen mondandóm lényege éppen az volt, amit Kis államtitkár úr elmondott. Végül is úgy korlátokat szabni, hogy nem gondoskodunk a korlátok ellenõrzésérõl, ez az útja annak - és ezt hozta létre a hatályos földtörvény -, amikor kialakulhatnak az úgymond zsebszerzõdések.

Arról, hogy ennek a semmissé nyilvánítási eljárása milyen, az elõbb szó volt. Az az ellenõrzési - és több oldalról érdekeltségi alapon bebástyázott - rendszer, amivel ez a földtörvényjavaslat a földhasználatot illetni kívánja, nyújt majd alkalmat arra, hogy a mindenkori kormány pontosan tudja, hogy kik használnak földet, és ha valós alapjuk van azoknak az elképzeléseknek, amiket Gyimóthy képviselõtársam is csak úgy mondogat, nyilván a kormánynak is ezzel nyílik meg a lehetõsége arra, hogy föllépjen ezekkel a jelenségekkel szemben. Természetesen ezek az új ellenõrzések és az elõzõ törvénybõl kimaradtak pótlása egyáltalán nem azt célozzák, hogy legitimálják ezeket a szerzõdéseket, sokkal inkább azt célozzák, hogy ha valóban vannak, azok semmisségét állapítsák meg, és valóban azok használják ezek után a földet, akiket az illet.

Még egy megjegyzés: rendszeresen példálódznak itt opcióval. Egyáltalán nem lenne baj, ha képviselõtársaim alaposan végignéznék az opció szabályait, mert akkor pontosan tudhatnák azt, hogy adott esetben gazdálkodó szervezet opciós szerzõdésére ez a megjegyzés, amit Gyimóthy képviselõtársam megfogalmazott, egészen egyszerûen nem áll. Hiszen a gazdálkodó szervezet opciós szerzõdése éppen arra ad lehetõséget annak a szervezetnek, hogy megnevezze azt a személyt, adott esetben természetesen a magánszemélyt, aki a vétel jogával élhet.

Úgy gondolom tehát, hogy pontosan kell idézni ebben a Házban a jogszabályokat, és akkor talán sikeresebbek lesznek az új törvényeink is. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap