Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mészáros képviselõ úr említett egy esetet. Tisztelt Kis Államtitkár Úr! Ön mint a frakciótársa adott nekünk, ellenzéknek tanácsot, hogy mit kéne csinálni.

Azt javasolom önnek, tisztelt államtitkár úr, hogy akkor a frakciótársának mondja meg, hogy határidõ nélkül támadja meg ezt a dolgot s a többi.

Különben, amirõl beszéltünk: még egyszer mondom, hogy a cégbíróságokon a rendelkezési jogot nyilván - mivel a részvények többségét nagyon sok mezõgazdasági gazdasági társaságnál megszerezték - már most megszerezték a külföldiek.

A következõ tényre hívom fel a figyelmet, tisztelt Orosz képviselõ úr. Ha még több társaságnak engedjük meg - mert logikus, hogy ha a földtörvényt az önök szája íze szerint módosítaná a parlament -, akkor még több szövetkezet alakulna át gazdasági társasággá, de még több szövetkezet vásárolna földet, és azokon a helyeken nagyon sok gazdasági társaságban a külföldiek részvény- és tulajdontöbbséget szereznének, és a magyar termõföld fölötti rendelkezési jog egyértelmûen hozzájuk kerülne. Ebben az átmeneti idõszakban adják itt a tanácsot, hogy mit kéne csinálni, tisztelt államtitkár úr!

Ha a földhaszonbérletrõl elfogadja a parlament ezt a törvénymódosítást, akkor az év végétõl az ingatlan-nyilvántartásba be fog kerülni még a bérleti viszony is. Kérem, ki akadályozta meg önöket három és fél év alatt - '94 óta, '94 tavasza óta -, hogy a 72 százalékos többség úgy megerõsítse a földhivatalokat, hogy az ingatlan- nyilvántartás ne 70 százalékos legyen, mondjuk, a részaránytulajdonoknál, hanem annál több. Senki nem akadályozta meg önöket!

Mi örülnénk a legjobban, ha a fölvett pénzeket... Csak nem Tocsikokra meg egyéb pénzekre meg 12 milliós végkielégítésekre kéne költeni, tisztelt államtitkár úr - és itt jön a szociális érzékenység -, hanem pontosan oda kellene adni a pénzt, hogy ezeket a dolgokat megoldják.

Tehát még egyszer elmondom: senki nem akadályozza meg önöket abban, hogy az államháztartásban lévõ pénzt jó helyre fordítsák, de azt tapasztaljuk, hogy önök három év alatt nem jó helyre fordították a közpénzt. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap