Lakatos András Tartalom Elõzõ Következõ

LAKATOS ANDRÁS, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság 1997. szeptember 10-én tárgyalta meg a T/4744. számú törvényjavaslatot, ami a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szól.

A bizottság fontosnak és igen szükségesnek ítélte a törvényjavaslat elkészültét, hiszen annak igénye, hogy a jövedéki termékek adózása egyszerûsödjön, az adó befolyása az államkasszába hatékonyabb legyen, és talán a legfontosabb, hogy a feketekereskedelem elleni fellépés hatékonysága javuljon, már a korábbi jövedékitörvény-viták során is megfogalmazódott. Mi úgy ítéltük meg és úgy gondoljuk, hogy ezzel a törvénnyel a jövedéki termékpálya szabályozása átláthatóbbá, ellenõrizhetõbbé válik.

A vita alapján a bizottság fontosnak tartja, hogy egyértelmûsödjön, tisztázódjon a mezõgazdaság által felhasznált üzemanyag adótartalom- visszaigénylésének mértéke és módja, és a bizottság úgy gondolja, hogy az nem hozhat többletterhet a felhasználók részére. Jelen pillanatban ez vitaalapot jelent, ezért az általános, illetve a részletes vita során ezt az ügyet fel kell oldani.

A vitában elhangzott az is, hogy a szeszipari termékeknél a mezõgazdaságot érintõen bõvülés következett be, hiszen a pezsgõ bekerült a jövedéki szabályozás alá. Ezt elfogadva s tudva, hogy elég sok kisebb pezsgõgyártó üzem is létezik, úgy ítélte meg a bizottság, hogy az itt igényelt biztosítékrendszer túlzó. Úgy gondoljuk, hogy ehhez a kérdéshez módosító javaslatokkal hozzá kívánunk járulni, hogy ne járjunk úgy, mint korábban a sörfõzõ üzemeknél, hanem egy életszerû, tényleg teljesíthetõ, ugyanakkor szabályozott és korrekt szabályozást biztosító rendszer alakuljon ki.

Ezekkel az észrevételekkel a bizottság végül is 22 igen, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap