Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Róth Miksa üvegfestõ és mozaikkészítõ munkásságát a mûvészetkedvelõ közönség még nem ismeri eléggé, pedig a több világkiállításon aranyérmet nyert mester alkotásaival gyakran találkozhat a Szent István Bazilika, a Zeneakadémia vagy az Országház üvegablakain, -falain.

A századeleji gödöllõi mûvésztelep kiváló mûvészeinek, Nagy Sándornak, Körösfõi-Kriesch Aladárnak tervei alapján készült szép üvegablakok megtalálhatók Erdélyben is, Marosvásárhelyen, Temesvárott.

A kiváló mûvész vállalkozó hajdani lakása, valamint hajdani mûtermei, tervezõ-, üvegfestõ-, mozaikkészítõ mûhelyei Budapesten, a Nefelejcs utcában találhatók. A házat, annak teljes berendezésével, valamint a lakásban található sok mûvészi alkotással együtt a mûvész lánya halála után a VII. kerületi tanácsra hagyta, mely létrehozott egy alapítványt. Az alapítvány, melynek kuratóriuma az elmúlt években elég gyakran változott, nem tudta a mûvészeti értékének megfelelõ színvonalon kezelni a hagyatékot. Évekig nem készült hiteles leltár sem, és a tárgyak õrzése sem volt megnyugtató módon biztosítva.

A hányatott sorsú hagyaték jelenlegi sorsa végre megnyugtatóbbnak látszik. Az õrzés biztosított, és az önkormányzat idén közel 28 millió forintot különített el a házra állagmegõrzés, felújítási terv és további felújítás céljából. Azonban úgy tûnik, hogy ez kevés, és az önkormányzat nem lesz képes belátható idõn belül ezt az igen szép hagyatékot a nagyközönség számára láthatóvá tenni és valamilyen, például kulturális céllal hasznosíthatóvá tenni a hajdani mûhelyeket.

Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy szándékában áll-e a mûvelõdési tárcának, és ha igen, milyen módon elõsegíteni az igen értékes kulturális hagyaték méltó helyreállítását és mûködtetését. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap