Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Urak! Ha szabad egy személyes megjegyzéssel kezdeni, a Róth Miksa Múzeum hozzám személy szerint is igen közel áll, tekintettel arra, hogy erzsébetvárosi önkormányzati képviselõként 1991-ben magam is részese voltam a döntésnek, amellyel ezt létrehoztuk.

Az önkormányzat az épület rekonstrukciós költségeinek biztosítása és mûködtetése érdekében támogatásért fordult az MKM-hez. Tájékoztatnom kell a képviselõ urakat, hogy a tárca számos saját fenntartásban mûködõ oktatási, kulturális intézmény mûködtetésérõl kénytelen gondoskodni. Az erre a célra rendelkezésre álló 1 milliárd 800 millió forint ezeknek az igénynek a teljes kielégítésére sem elég.

(14.00)

Ugyanakkor az elmúlt év novemberében javasoltuk a VII. kerületi önkormányzatnak, hogy miután az épület és felújítási igénye beilleszthetõ a millenniumi felújítások elnevezésû forráskeretbe, pályázzanak erre. Az MKM munkatársai tájékoztatták errõl az önkormányzatot, de pályázat, sajnos, nem érkezett.

Ezeken túlmenõen a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium tud támogatást nyújtani múzeumi feladatok segítéséhez, például restauráláshoz, kiállításrendezéshez, az illetékes országos múzeum által biztosított szakfelügyelõ bevonásával pedig a szakmai kérdések rendezéséhez.

Mindehhez támogatás szerezhetõ a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül is. Ennek egyetlen feltétele, hogy hivatalosan kell kérni az illetõ intézmény múzeummá nyilvánítását. Erre is felhívtuk az önkormányzat figyelmét, az önkormányzat ebben az esetben sem lépett.

Én tehát úgy vélem, tisztelt képviselõ urak, hogy közös összefogással elérhetõ, hogy ne menjen veszendõbe a nemzeti kulturális örökséghez tartozó Róth-hagyaték. Ehhez azonban az kell, hogy valamennyi, ez ügyben érdekelt fél éljen a felkínált lehetõségekkel, a Mûvelõdési Minisztérium partner lesz ebben az ügyben.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap