Puha Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Már az év elején látni lehetett, hogy a fehérborok belföldi piacán értékesítési problémák vannak. A kannás bor értékesítése gyakorlatilag leállt. A borhamisítások elterjedése, a hamisított borok forgalmazása mérhetetlen károkat okozott a tisztességes bortermelõknek.

A szüret idejére kiderült, hogy jelentõs készletek rekedtek a pincékben, és részben emiatt is, elsõsorban a fehérszõlõk felvásárlási - talán nevezzük inkább piacinak - árai alacsonyabbak a tavalyinál, sõt, egyes területeken a termelõk még ajánlatot sem kaptak a termésükre a felvásárlóktól. Más területeken gyakran összekötik a fehérszõlõ felvásárlását a kékszõlõével, megveszem, ha hozzám hozod a kéket is - mondják.

Én tudom, hogy egy piacgazdaságban direkt eszközökkel nem lehet és nem is szabad beavatkozni piaci folyamatokba. Meggyõzõdésem az is, hogy a parlament elõtt lévõ bortörvény és a hegyközségi törvény módosítása elfogadásuk esetén jelentõs segítséget nyújt a termelõknek és a feldolgozóknak is, pontosan és EU-konform módon szabályozva a teljes borvertikumot, tisztázva ezzel a piac szereplõinek helyzetét, egymáshoz való viszonyát. Ugyancsak sokat segít a borhamisítások visszaszorítása terén az idevonatkozó és már elfogadott Btk.-módosítás is.

A segítség azonban sürgõs lenne, hiszen a szüret már megkezdõdött, és a termelõk szeretnék eladni a megtermelt szõlõt, mivel többségüknek sem tároló, sem feldolgozó kapacitása nincs.

Kérdezem éppen ezért a miniszter urat: lát-e lehetõséget a kormány vagy a minisztérium részérõl a piac, reméljük, átmeneti zavarának elhárítására, enyhítésére?

Várom a miniszter úr válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap