Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A rendelkezésemre álló adatok szerint Magyarországon - amennyiben ezek az adatok helyesek - 1997-ben takarmánygabona-felesleg mutatkozik. Ezt a következtetést abból lehet levonni, hogy búzából mintegy 5 millió tonna termett, az akkreditált laborok vizsgálatai szerint ennek mintegy 40-45 százaléka alkalmas étkezésre a különféle minõségeknek az elegyítésével. S ha figyelembe vesszük az exportlehetõséget, valamint a fennmaradó mennyiség takarmányozásra való alkalmasságát és annak az exportlehetõségét, akkor a legóvatosabb becslések szerint is takarmánybúzából mintegy 1 millió tonna felesleg mutatkozik.

Érik a kukorica, hamarosan bekövetkezik a betakarítás. Becslések szerint közel 6 millió tonna termés várható az országban; természetesen minden becslést óvatosan kell fogadnunk. Mégis, ha ezt elfogadjuk, figyelembe véve az exportlehetõséget, a belföldi fogyasztást, mintegy másfél-két millió tonna kukorica elhelyezésének vetõdik fel a problémája. Ezek a makrogazdasági mutatók.

Az egyes emberek, a gazdák életében az az értékesítési probléma, ami ma Magyarországon mutatkozik, egész komoly, nehéz - nem akarok túlozni, de sokszor drámai - helyzetet teremt. Miniszter úr is járja az országot, és bizonyára találkozott olyan gazdákkal, akik kétségbeesve kérdezték öntõl, hogy mi lesz velünk. Tolna, Somogy, Baranya, Békés, Szolnok megyékben - csak azokat sorolom fel, ahol az elmúlt két hétben jártam - a nagy, országos ügyek mellett az az elsõ kérdés, hogy mi lesz velünk, mi lesz a gabonánkkal. Nagy probléma mindenütt, hogy még nem tudtak értékesíteni, hogy hogyan aratják le a kukoricát, hogy mi lesz a kukoricaterméssel, és mindennek a csokornak a végén, hogy mi lesz a kis gazdaságunkkal - vagy nagyobb gazdaságokkal -, összeomlik-e az a néhány év alatt felépített gazdaság, amely családok tömegének ad megélhetést.

Kérdezem miniszter urat, hogy rövid két percben tud-e valami biztatót mondani a gazdálkodóknak.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap