Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köztudomású, hogy Tocsik Márta 804 milliós sikerdíjának több mint kétszerese, mintegy 1,8 milliárd forint került a Vektor Rt. érdekeltségi körébe, melyet az ÁPV Rt. fizetett ki közvetítõi jutalékként. Az ÁPV Rt. igazgatósága 1996. január 9-ei ülésén elhangzott kijelentés szerint "az önkormányzatokat szinte teljeskörûen átfogta a Vektor nevû társaság".

A Vektor Rt. és mintegy kétszáz önkormányzat közötti megbízási szerzõdések többségét az igazgatósági ülést követõen kötötték. Az ÁPV Rt.-nél lévõ kiváló kapcsolatait, kialakított monopolhelyzetét maximálisan kihasználta. Míg az ÁPV Rt.-t Tocsik Márta nyúlta le 804 millióval, az önkormányzatokat a Vektor fejelte meg mintegy 1,8 milliárdos sikerdíjjal. A lefejés módjának kiváló példája a budapesti XVI. kerületi önkormányzat vagyonkövetelése az Egis Rt. részvényei tekintetében. Az Egis Rt. részvénycsomagjának megszerzésére az 1000. Ügyvédi Iroda indított pert még 1994-ben az ÁPV Rt. jogelõdje ellen. A jogerõs ítélet alapján az ÁPV Rt.-nek közel 140 millió forint névértékû részvényt kellett volna átadnia. Tekintettel azonban a teljesítés elhúzódására és a részvények idõközbeni jelentõs, 11-szeres növekményére, az önkormányzat követelhette volna a nagyobb összegû vagyoni kielégítést.

Az önkormányzat felsõbb szintû és saját belsõ szabályzatainak figyelmen kívül hagyása mellett a már megnyert ügyben a megbízást az 1000. ÜMK-tól visszavonta, és azt a Vektornak átadta. A Vektor lényegesen kisebb vagyoni értéket szedett be, mellyel egyidejûleg 7,5 százalékos sikerdíjat számolt fel. A Vektor megbízásának kelte 1996. augusztus 5-e volt, míg az ÁPV Rt. és a Vektor között létrejött szerzõdés 1996. augusztus 9-én kelt. A megbízott tehát összesen négy napig képviselte az önkormányzatot, és keresett sikerdíjként 104 millió forintot. Az önkormányzat az ügyleten körülbelül 700 milliót veszített, nem beszélve arról, hogy az 1000. ÜMK jogosan beperelte a testületet. A perérték 51 millió forint, amit az önkormányzat szintén el fog veszíteni.

Kérdezem államtitkár úrtól, miután az Állami Számvevõszék a mintegy 20 önkormányzatnál végzett vizsgálatainak jelentéseit 1997 januárjában átadta az ORFK bûnüldözési igazgatóságának, bûncselekmények alapos gyanúja miatt történt-e vádemelés a Vektorék ellen. Ha nem, miért nem? A kérdést különösen indokolja az ÁSZ megállapítása, hogy az államháztartás központi és önkormányzati alrendszerét a közvetítõi díjak kifizetése miatt jelentõs veszteség érte.

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap