Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Az elnök asszony feladat- és hatáskörömbe tartozónak minõsítette az ön részére adandó választ. Ez részben így van, részben nem, hiszen a kérdés legalább annyira gazdasági, mint amennyire jogi természetû.

Mindannyian tudjuk, hogy az úgynevezett kárpótlási utalvány, annak a termõföldszerzésre történõ felhasználása a kárpótlás folyamatában jelentõs többletjogosítványt, többletkárpótlást, pluszjogosítványt jelentett, ebbõl következõen a szabályozás a feltételeket is ehhez a többletjogosítványhoz igazította, és bizonyos kockázati elemeket, tényezõket, pontosabban azt a törvényhozói szándékot testesítették meg ezek a szabályok, hogy ténylegesen mezõgazdasági tevékenység folytatásának a kötelezettségét vállalja a felhasználó legalább öt esztendõn keresztül.

Az idõközben bekövetkezõ változások természetesen ezt a kockázati tényezõt megváltoztathatták, azonban a kárpótlás egész rendszerének egy eleméhez rendkívül nehézkes hozzányúlni, hiszen ez a változtatás kihat az egész rendszerben megtalálható más elemekre is. Tehát ha jogilag közelítjük meg a kérdést, tisztelt képvielõ úr, akkor az ön által említettek alapján a módosítás azok számára pozitív, akik ezt a kötelezettséget felmondják és nem kívánják teljesíteni. Azok számára viszont, akik már teljesítették, negatív tartalom lenne, mert õk a teljesítésen már túljutottak.

Tisztelt Képviselõ Úr! A megoldást ezért én inkább a gazdálkodás feltételeinek javításában, a kistermelõket terhelõ költségek, adó- és társadalombiztosítási kötelezettségek mérséklésében látom, amik a kormány és a termelõk közötti tárgyalások eredményeként ez év elején tulajdonképpen mérséklõdtek, és a most benyújtásra kerülõ adójogszabályok is hasonló természetû mérséklést tartalmaznak, például a személyi jövedelemadóra vonatkozó szabályozás a bérlet esetében kívánja forrásadó-csökkentéssel preferálni a mezõgazdasági termelést. Úgy vélem, képviselõ úr, inkább ebben a szférában kell keresnünk a megoldás kulcsát, semmint a kárpótlásra vonatkozó szabályok belsõ összhangjának megbontásával egy egyoldalú korrekcióval.

Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap