Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársam! A szimpátiáját köszönöm, a kérdés feltevése most, az ártárgyalások megkezdésekor nem túl szerencsés. Amint arról bizonyára képviselõ úr is tudomással bír, az importárukra 1995 márciusban eredetileg kivetett 8 százalékos importvám fokozatosan került leépítésre. 1996 szeptember-októberben folytak az egészségbiztosítási pénztárnál a beszállítókkal azok az ártárgyalások, amelyek során az 1997. évi gyógyszerárakat rögzítették.

Ekkor már ismert volt a kormány azon szándéka, hogy 1997 elsõ félévében két lépcsõben, márciusban, illetve júliusban a vámpótlék teljesen megszûnik. Ezért az áralku során a szakértõk ezt a tényt már árletörõ eszközként igyekeztek - meg kell mondjam, sikerrel - alkalmazni. Ennek következtében a megszûnõ vámpótlék haszna elsõsorban abban mutatkozik meg, hogy a szeptemberben meginduló, az 1998. évre kialakítandó új gyógyszerárakat célzó áralkut már induláskor alacsonyabb, tehát kedvezõbb pozícióból indíthatják a szakértõk. Ezáltal tovább csökkenthetõk a biztosítói oldal kiadásai, illetve mérséklõdnek a lakossági oldal terhei.

Ezt különösen indokoltnak és idõszerûnek ítéljük most, amikor az Országgyûlés elõtt fekszik az egészségügyi alap pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat, és folyamatban van a társadalombiztosítás jövõ évi költségvetés-tervezetének véglegesítése. És bár a vámpótlék megszûnése nem játszik szerepet a jövõben, de abban bízhatunk, hogy mint a kérdése mögött meghúzódó jogos elvárás, a gazdaságossági követelményeket az ártárgyalásokon a támogatások megállapításánál, a választék bõvítésénél, a gyógyszerrendelési gyakorlat ellenõrzésénél az eddigieknél jobban kívánjuk érvényre juttatni.

Köszönöm kérdését.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap