Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Csak a kérdésekre adott válaszra szorítkoznék, hiszen rövid az idõ.

Az elsõ kérdés: a kilencvenes éveket megelõzõen a speciális szakképzettséggel rendelkezõk vállalati gazdasági munkaközösségeket hoztak létre, ezek alakultak át késõbb társaságokká, amelyekben a részvénytársaság kisebbségi, 10-tõl 30 százalékig terjedõ üzletrésszel rendelkeztek. 1994-ben ezek közül több üzletrészt könyvértéken, névértéken külön vagyonértékelés nélkül adtak el, ez az akkori jogszabályoknak megfelelt.

A Herbária és az rt. között létrejött szerzõdés az eladási lehetõségek bõvítését kívánta szolgálni. Az ÁPV Rt. felhívására a részvénytársaság felügyelõbizottsága a megállapodást megvizsgálta, azt módosíttatta, ennek alapján jelenleg havi 2 millió forint árbevételt eredményez az akció.

Az ÁPV Rt. a részvénytársaság vezérigazgatójának a Herbária elnökét és nem vezérigazgatóját nevezte ki. Az új vezérigazgató feladata volt többek között az is, hogy a szatelit kft.-kkel való kapcsolatot rendezze.

Évekkel ezelõtt valóban elõfordult az rt.-nél kész ortopédcipõk vásárlása, amelyért a felelõs gazdasági és kereskedelmi vezetõt, továbbá két fiókvezetõt eltávolítottak a cégtõl.

Összegezve tehát megállapítható, hogy mindazon kérdések, amikre a képviselõ úr tõlem választ várt, a '94-'95-öt megelõzõ idõszakra nyúlnak vissza. Ellátást veszélyeztetõ helyzetrõl pedig beszélni nem lehet már csak azért sem, mert a részvénytársaság a piacnak mintegy 40 százalékát mondhatja magáénak, holott a piacon az OEP által finanszírozott mintegy 600 társaság mûködik. Képviselõ úrnak abban igaza van, hogy a termékek drágák, de a tb 50-100 százalék közötti térítése jelentõs mértékben enyhíti az igényjogosultak terheit.

Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap