Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! A kérdés rendkívül aktuális, ugyanis már valóban most kell gondolni arra, hogy az M7-es felújításakor megkülönböztetett figyelmet kapjanak a környezetvédelmi szempontok.

A kormány ez év májusában fogadta el azt a 10 éves autópálya- fejlesztési programot, amely a páneurópai közlekedési konferencia által kijelölt európai közlekedési folyosók hazai szakaszainak a megvalósítását tûzi ki célul. Ennek a programnak jövõre induló, fontos eleme az M7-es meglévõ szakaszának felújítása.

Az állami pénzeszközökbõl finanszírozható beruházás elõkészítése természetesen már megkezdõdött. A technológiai tervezés alapkérdése a garantáltan kifogástalan és idõtálló minõség mellett éppen az, hogy a felújítási munkálatok építési hulladékot ne, illetve lehetõleg minél kevesebb termeljenek. Ezt szem elõtt tartva kívánjuk feltárni azokat a technológiai változatokat, amelyek a közlekedési, gazdasági és környezetvédelmi érdekeket egyaránt figyelembe veszik. Így kerülhetõ el, hogy a technológiai választék csupán a vállalkozói csoportok érdekei szempontjából minõsüljön kedvezõnek. Jelenleg az elõkészítés fázisánál tartunk; a vállalkozói versenyfelhívást még nem tettük közzé.

A mûszaki és technológiai alternatívák bõvebb ismertetésére itt és most természetesen nem vállalkozhatom, de ígérhetem, hogy a versenyfelhívás alapján elõnyben fogjuk részesíteni a korszerû, környezetbarát, a bontott anyagok újrafelhasználására irányuló, tehát az Európai Unió technológiai elõírásainak megfelelõ, kiváló minõséget garantáló és magától értetõdõen kedvezõ árfekvésû ajánlatokat. Terveink szerint a versenyfelhívás még ebben az évben megjelenik, hogy a jövõ évben a munkálatok megkezdése biztosítható legyen.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap