Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügyminiszter, a napirendi pont elõadója: Köszönöm. Tisztelt Ház! Miként az közismert, átalakul az Európa Tanács mellett mûködõ Európai Jogok Emberi Bírósága és az Európai Jogok Emberi Bizottsága. A kettõbõl egy egységes szervezet alakul meg, az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az erre vonatkozó tizenegyedik jegyzõkönyvet, amely az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez fûzõdik, a Ház 1994 decemberében már megerõsítette. Ennek következtében küszöbön áll a bíróság új szervezetének kialakulása, hiszen ezt a kiegészítõ jegyzõkönyvet idõközben valamennyi tagállam ratifikálja. Ebbõl következik, hogy most két, ehhez kapcsolódó szerzõdést kell megerõsítenünk. Az egyik az új bíróság tisztségviselõinek biztosítja a hivataluk ellátásához szükséges mentességeket és kiváltságokat a másik egyezmény pedig az eljárás alá vont személyek számára tartalmaz könnyítéseket. E tekintetben szeretném megjegyezni, tisztelt Ház, hogy a magyar kormány fenntartást javasol - és ezt az országgyûlési határozati javaslat tartalmazza - saját állampolgárai tekintetében, amire az egyezmény alapján lehetõségünk van.

Kérem, hogy szíveskedjenek elfogadni mind a két egyezmény megerõsítésére vonatkozó országgyûlési határozatot. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap