Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Sepsey képviselõtársam a magyar föld védelmérõl beszélt. Azt kellene tisztáznunk, hogy kitõl akarjuk megvédeni a földet, mert a védelmet oda kellene elhelyezni, hogy attól sikerüljön megvédeni. Úgy látom, hogy ez a védelmi bástya túlságosan jól sikerülne az önök elképzelése szerint, nevezetesen az áhított magángazdaságokat erõsítenék, amikrõl mi is azt mondjuk, hogy erõsödniük kell, de miért csak és kizárólagosan azoknak!

Mit akarunk a magyar mezõgazdasággal? Nyugati mintát, teljes egészében. Azt a nyugati mintát, amely alapján a mezõgazdaságban 17 év alatt, 1979-tõl 1996 végéig 12,6 millióról 7 millióra csökkent a foglalkoztatottak száma. Egy év alatt 230 ezerrel! Ezt akarjuk? Szinte agyonnyomja az EU költségvetését a mezõgazdasági támogatás nagysága, míg az önök által ostorozott szövetkezetek 1983 óta nettó befizetõk a költségvetés különbözõ bugyraiba. Biztos, hogy rossz ez nekünk? (Egy hang jobbról: Csak a tagok nem kapnak semmit!) Kapnak a tagok, kérem szépen. (Derültség.)

Térjünk vissza arra, hogy miért nem veszik meg a tagok a földet - amit Rusznák képviselõtársam különbözõ beszélgetések során elmond. Nagyon egyszerû erre a válasz. A tag jövedelme kizárólag adózott pénz. Számolják meg, hogy hány forint szövetkezeti költségbõl lesz a tagnak 1 forint nettó bére! Abból természetesen nem tud félre tenni. Ki veszi ma a földet? Mindenekelõtt a strómanok, kocsmárosok, sírkövesek, mosott-, fekete- és mindenféle pénzekbõl. De a szövetkezet nem vehet! Maguk szerint ez helyes? (Közbekiáltás jobbról: A téeszelnökök felvásárolták a földeket!)

Tisztelt Uram! Nem mondom, hogy a téeszelnökök között nincs zsivány. Van, bizonyára van, mert a kéményseprõk között is van, de nem minden téeszelnök zsivány. Ezt kikérem magamnak! Hozzuk nyilvánosságra, hogy kinek mennyi földje van! (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap