Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon szeretném, ha világosan látnánk, hogy az idegengyûlölõ meg a fasiszta egész más kategória, mint az, hogy valaki a maga politikai kampányát arra építi, hogy meglovagolja az emberek félelmét az idegenektõl. Ez két különbözõ dolog! De már csak azért sem gondolom a Fideszrõl azt, hogy idegengyûlölõ, mert egy pillanatig sem hiszem, hogy azt gondolja, amit mond. (Derültség a kormánypárti oldalon.)

Ami azt a kérdést illeti, hogy föld; mit is akarunk mi? - kérdezte Bogárdi Zoltán. Mi - és ebben fogadom el az agrárszakértõink álláspontját - azt szeretnénk, hogy modernizálódjon a magyar mezõgazdaság, hogy a földnek ára legyen, hogy a földre hitelt lehessen felvenni, mert anélkül nem lehet magántõkét a mezõgazdaságba vinni. Önök elmondják - Pokorni Zoltán a Duna TV-ben elmondta -, tudjuk, az a követelmény, hogy a külföldiek földvásárlását ezerszázalékosan megakadályozzuk. És azt a követelményt, hogy társaságok, szövetkezetek földhöz jussanak, hogy a föld ára elinduljon, hogy a földre hitelt lehessen felvenni, ezt egyszerre nem lehet kielégíteni. Önök azt választják, hogy életbe léptetünk egy ezerszázalékos tilalmat - errõl szól az önök népszavazása -, megtartunk egy ilyen tilalmat, vállalva azt, hogy a magyar mezõgazdaságba nem megy magántõke, hogy a magyar mezõgazdaságban a földnek nincsen ára, és a magyar mezõgazdaság ezért nem tud fejlõdni; csak annyiban, amennyiben az adófizetõk pénzébõl állami pénzeket viszünk a mezõgazdaságba. Ez az egyetlen út marad a mezõgazdaság fejlesztésére, ha az önök álláspontját elfogadjuk.

Mi pedig azt mondjuk - én azt tanultam a szakértõinktõl -, hogy lehetõleg ugyanúgy, mint a gazdaság más területein, magántõkét kell mozgósítani a mezõgazdaságban is, és ehhez bizony az kell, amit a kormány javasol.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap