Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Elnök Úr! Engedje meg, hogy köszöntsem, miután elõször van alkalmam találkozni önnel elnöki tisztségében -

tudom, hogy nem most elnököl elõször. Megdöbbentõ! - mármint a reagálás. Én egy tisztességes jogi okfejtést fejtettem ki minden indulat nélkül. Egyszerûen semmiféle minõsítõ jelzõt nem használtam sem az aláírásgyûjtõkkel szemben, sem az aláírókkal szemben, sem senkivel szemben.

Ezzel szemben velem kapcsolatban Demeter Ervin a tisztességtelen kifejezést használta. A jog nem tisztességtelen, a jogban van hézag. Igen, van hézag, és a magyar parlamentnek meg kell tanulnia azt, hogy például a most tárgyalás alatt lévõ népszavazási törvényben is a konkuráló kezdeményezések dolgát valahogyan el kell rendezni. Erre oda kell figyelni! Az elrendeléskor meglévõ konkurenciát elrendezi a jogszabály, de azt, amikor különbözõ személyek - köztársasági elnök, kormány, képviselõk meghatározott köre vagy pedig az aláírók - kezdeményezik ugyanarra a tárgykörre vonatkozóan, ez nincsen jogilag szabályozva. De az eljárás menete jogilag igenis egybevethetõ! Én semmi mást nem kértem, mint ezt.

Egyébként azt gondolom, hogy Salamon képviselõtársam rossz jogi kifejezéseket használt. Itt nem a konstituálásról van szó, hanem hitelesítésrõl van szó. Amíg a hitelesítés meg nem történt, addig nincsen jogi kötõereje, még tárgyalási kötõereje, eljárási kötõereje sem. Ez egyszerûen csak a törvény ismeretén múlik. Nem vonom kétségbe Salamon képviselõtársamnak sem a tisztességét, sem a jogi tudását, egyszerûen el kell olvasni a jogszabályt.

Az összes többi, hogy a két kérdés mögött mi van és hogy indult és a többi, ebbe én nem bocsátkoztam bele, csak a hatályos törvény rendelkezéseire utaltam, és ezek még a joghézag ellenére is bizonyos alapvetõ kérdésekben eligazítást adnak. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap